Waarop letten als je jouw kind een bijzondere babynaam wil geven?

Waarop letten als je jouw kind een bijzondere babynaam wil geven?

Het kiezen van een bijzondere babynaam is wat veel ouders willen. Vroeger was het zo dat kinderen vaak vernoemd werden naar de grootouders. Dat was traditie en daar week je niet snel van af. De eerste dochter werd genoemd naar oma van moederskant, de eerste zoon naar opa van vaderskant. Als de grootouders waren vernoemd dan werd vaak uitgeweken naar ooms en tantes of overleden familieleden. Vandaag de dag kiezen ouders de naam meestal zelf en sommige ouders willen hun kind dan graag een bijzondere naam geven.

Wat zijn de regels voor bijzondere babynamen?

Je kind wordt na de geboorte aangegeven en vervolgens in de burgerlijke stand opgenomen. Dat aangeven doe je in de gemeente waar je kind is geboren. Bij de aangifte krijgt het kind zijn of haar naam. Er mag veel, maar de naam moet wel aan een paar voorwaarden voldoen, onder andere:

 • De naam mag niet aanstootgevend zijn

 • De voornaam mag geen achternaam zijn

 • De naam mag niet ongebruikelijk zijn

Tot 1970 was de wet veel strenger en werden namen die nu heel gebruikelijk zijn geweigerd, denk bijvoorbeeld aan Colinda of Joey. Ook accenten op namen mogen nu die voorheen ongebruikelijk waren. Onze eigen koningin Máxima heeft het streepje op de a gewoon mogen houden toen ze als Nederlandse werd genaturaliseerd,  terwijl dit bij Nederlandse namen niet gebruikelijk is. 

Waarom geven ouders hun kind een bijzondere babynaam?

De belangrijkste reden waarom ouders hun kind een bijzondere babynaam willen geven is dat ze willen laten zien dat hun kind bijzonder is. Vroeger zaten er soms wel 3 Peters of 3 Jolanda’s in een lagere school klas. Veel ouders willen dit vandaag de dag voorkomen en dus doen ze hun uiterste best hun kind een naam te geven die niet het buurmeisje of het kind van de bakker ook heeft. Soms ontstaan op die manier zeer wonderlijke namen waarvan je je af moet vragen of een kind daar erg gelukkig van wordt. Vooral bekende personen putten zich vaak uit in het bedenken van typische voornamen voor hun kinderen. 

Mag je je voornaam laten veranderen?

 

Als je ouders je een bijzondere babynaam hebben gegeven en je bent daar op latere leeftijd echt niet gelukkig mee dan kun je de rechter verzoeken je naam te veranderen. Daar moet je wel heel goede redenen voor hebben en het mag uiteraard ook maar 1 keer. Naamsverandering komt het meest voor bij mensen die als gevolg van transseksualiteit van geslacht veranderen en daarom ook hun voornaam willen laten aanpassen. Soms kiezen ze de mannelijke of vrouwelijke vorm van hun oorspronkelijke naam, maar soms ook een geheel andere naam om hun nieuwe leven extra te onderstrepen. 

 

Dé leukste babywinkel van NL

Dé leukste babywinkel van NL

De babykamer inrichten? Of een kinderwagen? De zoektocht begint hier!

HEMA - 30 tot 60% korting

HEMA - 30 tot 60% korting

30% extra korting op alle HEMARKT artikelen | shop nu >

Nog één keer samen weg

Nog één keer samen weg

Geniet nu met zijn tweeën op een bungalowpark of van een zonvakantie

Gratis: De blije doos
Ben je zwanger of net moeder?

Vul je gegevens in en ontvang het gratis Wij Jonge Ouders pakket t.w.v. ruim 100 Euro! De blije doos bestaat uit o.a. een pak Pampers, Philips Avent fles, Prénatal sokjes, gratis mutsje met babynaam en nog veel meer!

Meer gratis babyspullen hier!

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Populaire Babynamen

Top jongensnamen
 1. Lucas
 2. Tim
 3. Thomas
 4. Ruben
 5. Thijs
Top meisjesnamen
 1. Emma
 2. Sophie
 3. Eva
 4. Julia
 5. Sanne

Bekijk de hele babynamen top 10