Hét item dat je op elke babyuitzetlijst terug zult vinden; de multifunctionele, voor alles inzetbare, onmisbare hydrofiel doek, ook wel hydrofiel luier genoemd. Voor de komst van wegwerpbare of uitwasbare pampers gebruikte men de hydrofiel doek namelijk als luier, vandaar die benaming die bij veel mensen is blijven hangen. Maar wat is het nou eigenlijk en waar kun je het allemaal voor gebruiken?
Wat is een hydrofiele doek
Hydrofiel betekent letterlijk ‘waterminnend’. Het voordeel van een hydrofiel doek is dan ook dat hij enorm goed water absorbeert. En dat is een hele handige eigenschap wanneer je kleine kinderen hebt. Deze doeken zijn gemaakt van heel fijn geweven katoen waardoor ze heel licht en zacht aanvoelen en de stof heel goed ademt. Zo’n zachte doek is natuurlijk perfect voor het kwetsbare huidje van een pasgeboren baby. De hydrofiel doek wordt dan ook heel vaak gebruikt om je baby mee af te drogen na het badje. Maar deze superhandige doek heeft nog veel meer toepassingen.
Waar kun je een hydrofiele doek voor gebruiken
Er wordt wel gezegd dat je van hydrofiel doeken nooit teveel kunt hebben. En als je bedenkt waar je deze handige dingen allemaal voor kunt gebruiken dan snap je misschien een beetje waarom men dit zegt. Zoals hierboven al werd genoemd gebruik je de hydrofiel doek als badcape om je kindje lekker in te wikkelen, en om hem goed mee af te drogen. Dit doe je met deze zachte doek en niet met een gewone handdoek, omdat het huidje van een baby heel teer en gevoelig is.
De hydrofiele doek is daarnaast onmisbaar wanneer je onderweg bent. Je kunt hem dan bijvoorbeeld gebruiken als verschoonmatje wanneer je een luier moet verschonen. Zo weet je zeker dat je baby altijd op een schoon en zacht plekje kan liggen wanneer hij een schone luier nodig heeft. En heeft je kindje een voeding nodig? Dan gebruik je de hydrofiel doek gewoon als een slabbetje of spuugdoek. Zo houd je thuis en onderweg je kleren schoon. Vooral wanneer je baby nog heel klein is wil het wel eens voorkomen dat hij tijdens het slapen een beetje melk opgeeft. Om te voorkomen dat je dan het hele bedje telkens moet verschonen leg je een dubbelgevouwen hydrofiel doek onder het hoofdje, en stop je het in bij het matrasje. Zodat je alleen de doek hoeft uit te wassen. En is het heel erg heet in de zomer? Leg je baby dan alleen onder een hydrofiel doek zodat het niet te warm wordt in de wieg. Inbakeren, om op te liggen, om als zonnescherm te gebruiken, of om jezelf een beetje af te dekken tijdens de borstvoeding, of lekker ouderwets als echte luier, eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Bovendien kun je ze flink heet uitwassen dus je hoeft niet bang te zijn voor vlekken die er niet meer uit gaan.
Hoeveel hydrofiele doeken heb je nodig
Ok, er wordt dan wel gezegd dat je er nooit teveel kunt hebben, maar dat kun je natuurlijk niet letterlijk nemen. Dus hoeveel hydrofiel doeken heb je nu daadwerkelijk nodig? Laten we het zo stellen, meer dan twintig hydrofiel doeken is echt wel een beetje overdreven, tenzij je een meerling krijgt. Koop je er minder dan zes dan zul je waarschijnlijk al snel een wasje extra moeten draaien omdat ze allemaal vies zijn, aangezien je ze voor zoveel dingen gebruikt. Met een stuk of twaalf hydrofiel doeken kom je ongetwijfeld al een heel eind.
Welke hydrofiele doek koop je
Toen de hydrofiel doek alleen nog als luier werd gebruikt kon je ze enkel in het wit of crème kopen. Tegenwoordig is de hydrofiel doek niet alleen een handig en multifunctioneel item, maar ook een trendy product om jouw stijl mee uit te drukken. Je hebt ze dan ook in allerlei soorten en maten. Van de kleinste spuugdoekjes tot de XXL hydrofiel doek waar je makkelijk samen met je kindje op kan liggen knuffelen. Je koopt ze eigenlijk overal; bij de Hema, de Action of Zeeman voor fijne hydrofiel doeken voor een klein budget. Maar ook bijna alle bekende merken hebben leuke doeken te koop, zoals Jolein, Bebe-Jou of Little Lemonade. Met een vrolijk printje, gewoon spierwit of in een hippe effen kleur. Alles is mogelijk. Op zoek naar een duurzame hydrofiel doek? Dan kies je voor een exemplaar van bio-katoen.
Waar leg je de hydrofiel doeken neer
Omdat een hydrofiel zo’n alleskunner is kun je er ook maar het beste voor zorgen dat je er altijd een paar voor het grijpen hebt. Maak daarom zowel voor boven als beneden een mooi bakje met alle benodigdheden om je baby te verschonen, inclusief hydrofiel luiers. Leg er een paar in de keuken zodat je hem als slab kunt gebruiken, en natuurlijk stop je er een flink aantal in de commode. Maar ook in de kast bij de badkamer komen ze goed van pas. Ook handig wanneer je nog in de nachtelijke borstvoeding zit, een schone hydrofiel luier in je nachtkastje.
Hydrofiel doek wordt sabbeldoekje
Naast de vele toepassingen van de hydrofiel doek is er nog een heel belangrijke rol voor deze zachte doeken weggelegd. Het komt namelijk behoorlijk vaak voor dat jouw kleintje nogal verknocht raakt aan zijn ‘doekkies’. Er wordt dan ook flink mee geknuffeld, aan gesnuffeld, en gesabbeld en voor je het weet sleept je kindje zijn hydrofiel doek overal mee naar toe. De doek is dus niet alleen hartstikke handig maar wordt ook nog eens een heel geliefd, en in sommige gevallen zelfs onmisbaar, item.
De hydrofiel doek is duurzaam
Een kwalitatief goede hydrofiel doek kan een behoorlijke tijd meegaan. Zo lang zelfs, dat je er nog steeds gebruik van kunt maken als jouw kinderen ze allang niet meer nodig hebben. Gooi ze dan niet zomaar weg, maar geef ze een tweede leven als poetslap, doek om je kwasten aan af te of iets anders praktisch. En heb je een hele mooie? Bewaar hem dan voor je kinderen, als aandenken of voor hun eigen kinderen.