Home 5 Babynamen 5 Tips om een babynaam te bedenken

Tips om een babynaam te bedenken

Een baby naam verzinnen is nog niet altijd even makkelijk. Hoe verzin je nou een leuke naam? Het is een moeilijke, tijdrovende, maar ook leuke bezigheid tijdens de zwangerschap. Het geeft je baby een identiteit. Vroeger was het makkelijk, toen gaf je hem of haar de naam van je opa of oma. Tegenwoordig wil iedereen zijn of haar kind een originele en unieke naam geven. Dit is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Hieronder een paar tips om toch een geschikte baby naam te verzinnen die ook in de toekomst nog leuk is.

Tips om een babynaam te bedenken

Neem de tijd

Begin niet de week van tevoren met nadenken over een baby naam. Het is immers iets wat voor langere tijd vast staat. Er moet dus goed over nagedacht worden. Als je eenmaal een leuke naam weet, laat de naam dan even bezinken. Als je hem na twee weken nog leuk vindt, is het misschien een optie. Als je het niks meer vindt kun je een andere naam verzinnen. Dit kost wel even tijd. Houd hier dus rekening mee.

Kies niet een te aparte naam!

Een aparte naam lijkt sommigen mensen leuk. Maar vindt het kind de naam over 20 jaar ook nog leuk. En hoe vindt de buitenwereld deze naam. Let dus goed op de betekenis of de belading die een bepaalde naam heeft.

Past de voornaam bij de achternaam!

Als je een leuke naam verzint is het belangrijk dat hij ook bij de achternaam past. Als je een redelijk standaard achternaam hebt, verzin dan een orginele voornaam en zorg dat het bij elkaar past. Om grappen en misvattingen te voorkomen. Niemand wil dat als zijn naam wordt geroepen er elke keer om gelachen wordt.

Check de betekenis!

Als je eenmaal een leuke naam verzonnen hebt, of bent tegengekomen. Kijk dan wat de betekenis is van de naam. Als je na de bevalling en registratie van de naam erachter komt dat het een gekke of aparte betekenis heeft, kan dat best even schrikken zijn. Een andere manier is om juist een leuke betekenis, die misschien een bepaalde waarde heeft voor jullie, om te zetten naar de naam die de betekenis vertegenwoordigt.

Kijk naar de afkorting van de naam!

Iemand die zijn kind Alexander noemt, kan er rekening mee houden dat zijn roepnaam Alex of Lex wordt. Houd er dus rekening mee of je deze naam ook nog leuk vindt.

Neem bijvoorbeeld de naam Johannes. Deze naam is in Nederland met meer dan 300.000 mensen als voornaam erg populair. De afkorting van Johannes is John. Het is dan ook een voornaam en afkorting die veel gebruikt wordt. Zo ook bij het merk John Miller, een Nederlands merk in de overhemden wereld. Dit merk en vele anderen zijn te vinden op overhemden.com. Een ruime keuze aan overhemden, en misschien zelfs een inspiratiebron voor een babynaam.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10