Home 5 Trends 5 Yoga met baby’s biedt meer dan ontspanning 

Yoga met baby’s biedt meer dan ontspanning 

Ouders kunnen samen met baby’s tussen de nul en twaalf maanden samen aan baby yoga doen. Goed voor de onderlinge band, de ontspanning én het immuunsysteem. 

Je kunt alle mogelijke vormen van yoga beoefenen. Van hatha yoga tot bikram yoga. Van zwangerschapsyoga en hormoonyoga tot kundalina yoga. Ook baby yoga moet hier genoemd worden. Volgens kenners is het een manier van ‘samen bewegen’. Een manier om met je baby te communiceren, en tegelijkertijd zorgt het voor een versterking van de onderlinge band.

Aanraken, proeven, ruiken en bewegen

De eerst twaalf maanden van het leven van een baby is er eentje die bepaald wordt door vooral aanraken, proeven, ruiken en lichaamstaal. Yoga past daar naadloos bij aan. Yoga gaat in dit geval vooral gepaard met aanraken en bewegen, op een fijne manier. Er wordt gepraat, er worden liedjes gezongen en spelletjes gedaan.

Je kunt het zowel via een les als thuis doen. Gewoon eventjes tussendoor. Het zorgt er altijd voor dat de baby ontspant, dat zijn bloedsomloop wordt gestimuleerd en de spieren soepel worden. Volgens experts zou ook de weerstand van de baby erdoor omhooggaan. Ook baby’s met bijvoorbeeld buikkrampen of die om welke reden dan ook slecht slapen, hebben er vaak baat bij. Na een aantal yoga oefeningen slapen ze als een roos.

Ontspanning voor baby en ouder

Aangeraden wordt om de yoga-oefeningen altijd op dezelfde manier te beginnen. Dan gaat de baby dit herkennen. Zachtjes tegen de baby praten en zelf meebewegen doen ook de vader of de moeder goed. Vooral de reactie van de baby geeft vaak een goed gevoel. Het ontspant zowel baby als ouder.

Een zaal vol yogamatjes, baby’s en ouders biedt een bijzondere yogales die regelmatig gepaard gaat met het gezamenlijk zingen van kinderliedjes waarbij bijvoorbeeld de armen en beentjes van de baby’s worden gespreid en weer gevouwen. Baby’s vinden het prachtig en ouders genieten.

Baby yoga is geschikt voor baby’s vanaf ongeveer zes weken oud. Dan kun je al heel goed met ze communiceren door middel van aanraking, geluidjes maken, zingen en bewegen. Het is heel laagdrempelig. Met een yogamatje voor thuis, kom je ook al een heel eind.

Eigen rustmomenten met een meditatiekussen

Als ouder zelf je moment pakken door middel van meditatie vergroot vooral de ontspanning. Helemaal geen gek idee na negen maanden zwangerschap, een bevalling en alle drukte die daar in dat eerste jaar bij komt kijken. Soms kan een meditatiekussen je uitnodigen af en toe dat moment voor jezelf te pakken. Als je nog een cadeaulijstje moet maken voor als de baby geboren is, schrijf daar dan bij: ‘meditatiekussens kopen’. Eentje voor jou en eentje voor je partner. Een goed cadeau dat het komende jaar veel rustmomenten kan geven.

Je kindje (en jezelf) maak je in ieder geval blij door baby yoga toe te passen. Wil je hier meer over weten dan is er een boek met de titel baby-yoga verkrijgbaar. Daarin tref je ook informatie over babymassage en voetreflexologie. Het staat vol oefeningen, versjes en liedjes. Het werd geschreven door Gea Scholtens-Stiekema (uitgegeven door yoga-, massage- en trainingscentrum De Weideblik).

Dit artikel wordt je aangeboden door Yogashop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10