Home 5 Algemeen 5 Als kleine meisjes willen fietsen…

Als kleine meisjes willen fietsen…

Van baby naar peuter naar kleuter. Het lijkt alsof je twee keer knippert met je ogen en het is zo ver. Kleine kindjes worden groot, cliché maar zo waar. Zeker nu je veel thuis bent zie je hoeveel ze geleerd hebben. Maar je krijgt ook meer vragen en je ziet sneller waar je kindje aan toe is. Zoals leren fietsen. Zeker nu het weer warmer wordt en het zo lekker is om er even op uit te gaan.

Leren fietsen is iets wat even tijd kost maar wel een van de beste investeringen is. Behalve dat je het nooit meer verleerd, komt het ook goed van pas.  Want kun jij je een tiener voorstellen die niet met de fiets naar school of sport gaat? En als ze nog wat groter zijn, even de stad in of op stap. Je kind leren fietsen hoe doe je dat? Voor jou de beste tips op een rijtje.

Liesje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindelaan

Hoewel er geen regels bestaan over wanneer je dochter moet leren fietsen, is er wel zoiets als een gemiddelde leeftijd. De meeste kinderen kunnen zonder zijwieltjes fietsen rond hun 5e levensjaar.

Kies altijd een kinderfiets die past bij je kindje en start met zijwieltjes. Voor echte poppenmoeders zijn er mooie fietsjes met mandjes voorop en in lieve kleuren met bloemen. Voor uitbundig meisjes kies je  liever een meisjesfiets met juist hele vrolijke kleuren. Qua grootte koop je het best een meisjesfiets 16 inch, die is in bijna alle gevallen geschikt voor de leeftijd tussen 4 en 6 jaar. Kijk daarbij goed of je dochter, als ze op het zadel zit, nog met platte voet op de grond kan. Dat is niet alleen veilig maar geeft haar ook meer zelfvertrouwen. Lukt dit niet, begin dan eerst met een kleinere fiets.

Bedenk vooraf waar je je kind gaat leren fietsen en kies een straat met weinig verkeer of een groot terrein waar geen auto’s komen. Wel zo veilig. Een harde ondergrond klinkt misschien eng, maar hier kan je kind meer vaart maken waardoor het beter het evenwicht kan bewaren en minder snel omvalt.

Geduld is een schone zaak

Wie leerde jou fietsen? Was het je vader of moeder die geduldig naast je bleef lopen en je aanmoedigde of was het je opa met alle tijd van de wereld? Wat je nu als heel gewoon ziet, was ooit heel spannend en moeilijk. Het is goed om te bedenken dat jouw kind er waarschijnlijk net zo over denkt. Neem dus de tijd en de rust. Heb je het te druk, stel het dan uit tot morgen of vraag iemand anders om mee te gaan. Je kindje neemt anders onbewust je onrust over en dat is niet bevorderlijk voor het resultaat.

De mooie lente maanden lenen zich trouwens prima voor het leren fietsen. Heerlijk in het zonnetje en buiten is genoeg te zien. Bloemen die opkomen, bomen in het blad en misschien zie je nog wel lammetjes in de wei. Ook hierdoor is het leren fietsen voor je kind leuker.

Een stapje verder

Heeft je kind het fietsen met zijwieltjes onder controle dan kun je de zijwieltjes wat omhoog zetten. Het in evenwicht blijven wordt zo gestimuleerd maar als ze dreigen om te vallen, raken de wieltjes gewoon weer de grond. Op deze manier kunnen ze goed oefenen.

En dan het echte werk. Ga de eerste keren fietsen zonder zijwieltjes altijd mee. Het vasthouden van de bagagedrager geeft net dat beetje veiligheid. En dan langzaam loslaten, in kleine stapjes en vertel altijd wat je doet. En dat beeld van je tienerdochter die op de fiets naar de middelbare gaat, moet je gewoon even verbannen. Geniet vooral van dit moment en vergeet niet om foto’s te maken voor later.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10