Home 5 BabyTV

BabyTV

Wanneer je voor het eerst vader of moeder wordt neem je je direct van alles voor. Jouw kind krijgt geen suiker in het eerste jaar, blijft lekker in zijn eigen bedje slapen en mag zeker geen schermpjes kijken tot hij een jaar of twee is. Maar als het dan eenmaal zover is komen veel kersverse ouders toch al gauw terug op al hun goede voornemens, en blijkt het in de praktijk toch vaak anders te lopen, vooral als het gaat om televisie kijken. Want het is toch wel praktisch als de televisie die kleintjes heel even kan vermaken wanneer jij eten kookt of even snel een was in de machine doet. Maar wat zet je dan aan en is dat niet heel schadelijk voor je kind?

Wat is Baby TV

Dat er kennelijk wel behoefte is aan televisie speciaal voor de kleintjes is wel duidelijk want er bestaat een speciaal televisiekanaal, Baby TV, waar je op elk moment van de dag (en nacht) programma’s kunt kijken die speciaal gemaakt zijn voor peuters tot 4 jaar. Het wordt gemaakt door een groep programma makers die de handen ineen geslagen hebben met psychologen om zo tot een verantwoord aanbod te komen. Ook hoef je niet bang te zijn voor ongepaste reclame die tussendoor komt want de zender is volledig reclamevrij. Overdag kunnen de allerkleinste korte leerzame programma’s kijken die nooit langer dan 10 minuten duren, en ’s nachts wordt er een nachtprogramma uitgezonden dat er speciaal op gericht is om ouders te helpen hun kleintjes weer in slaap te laten vallen.

Baby TV op de reguliere televisiekanalen

Natuurlijk kun je ook gewoon losse programma’s op televisie kijken die gemaakt zijn voor de kleintjes. Hierin heb je ook enorm veel keuze; zo kun je bij de NPO kijken naar Zappelin waar de kids kunnen kijken naar Dropje, het klassieke Buurman en Buurman en natuurlijk Sesamstraat. Ook is er van alles en nog wat te zien voor peuters, kleuters en oudere kinderen op Nickelodeon Junior en TVOkids.

Baby TV op YouTube

Ook YouTube vind je een enorme hoeveelheid leuke filmpjes voor peuters. Ook hier kun je filmpjes kijken die afkomstig zijn van de Baby TV zender, maar wat vooral leuk is, is dat je op YouTube bijna alles terug kunt vinden wat je maar kunt bedenken. Van oude Sesamstraat afleveringen tot Pipi Langkous en van leuke liedjes voor peuters tot Tik Tak. Je maakt eenvoudig een eigen playlist voor je kinderen, waar je van alles en nog wat in kunt zetten. En vind je iets wat ze erg leuk vinden dan kun je je abonneren op dat YouTube kanaal. Ga bijvoorbeeld naar het officiële kanaal van Nijntje en je vindt uren kijkplezier met het wereldberoemde konijntje van Dick Bruna.

Baby TV op de streaming diensten

Er zijn nog meer mogelijkheden om televisie te kijken met je jonge kinderen. Naast YouTube, de speciale kanalen en de reguliere zenders is er ook nog een oneindige hoeveelheid kinderprogramma’s te vinden via de streaming diensten. In Nederland zijn de bekendste streamingsdiensten Netflix, Videoland, Disney+. Hier vind je naast de kinderseries ook vaak kinderfilms. Veel kinderfavorieten zijn hier verzameld, denk aan Bumba, Dora The Explorer en Paw Patrol, Peppa Pig, en natuurlijk Nijntje.

Is baby tv schadelijk voor kinderen?

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van televisie op de ontwikkeling van kinderen en eigenlijk komt er uit alle onderzoeken naar voren dat (vooral langdurig teveel) televisiekijken niet bevorderlijk is voor die ontwikkeling. Met name de taalontwikkeling kan hieronder lijden en ook lijkt excessief tv kijken aandachts- en slaapproblemen te versterken. Een directe link tussen teveel televisie kijken en overgewicht kan ook makkelijk gelegd worden. Kortom, de televisie non-stop inzetten als entertainer en oppas is dus geen goed idee. Niet alleen heeft teveel televisiekijken dus een negatief effect, wanneer je zelf met je kind bezig bent, bijvoorbeeld door boekjes te lezen of met blokken te spelen, leert een kind veel meer dan van een televisieprogramma. Bovendien is dit contact ook voor de band tussen ouder en kind ontzettend belangrijk.

Is baby tv leerzaam voor kinderen

Onderzoekers vinden het lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of baby’s iets leren wanneer zij televisie kijken. Maar de theorie is dat kinderen onder de twee jaar televisie nog niet goed begrijpen en vooral aangetrokken worden door de beweging, het licht en geluid. Wel is duidelijk dat ze meer leren wanneer ze interactie hebben met hun ouders. Je kunt dus beter een spelletje met ze doen of een boekje lezen, dan televisie kijken.

Hoe laat je je baby verantwoord baby tv kijken

Er komt bij elke ouder toch altijd wel een moment dat de televisie aangaat. Vooral wanneer je al een peuter of kleuter hebt rondlopen die af en toe televisie kijkt, zal je baby hier ongetwijfeld ook iets van mee krijgen op den duur. Maar of het nu onvermijdelijk is of wanneer je er echt bewust voor kiest, hoe zorg je er nou voor dat je baby of peuter verantwoord televisie kijkt, voor zover dat mogelijk is?

Het mooiste is, wanneer je samen televisie kijkt met je kind. Niet alleen kun je dan precies in de gaten houden waar hij naar kijkt, hoe hij daar op reageert en hoe lang hij kijkt, maar kun je het televisie kijken ook veel leerzamer maken door uitleg te geven of vragen te stellen, of bij de allerkleinsten, te benoemen wat je ziet. Maar de reden dat kinderen televisie kijken is juist vaak omdat ouders geen tijd hebben om er bij te zitten of juist even hun handen vol hebben aan iets anders. Dan is het belangrijk dat je in ieder geval zeker weet dat je kind naar iets kijkt dat geschikt is voor zijn leeftijd. Je kunt dan beter niet gewoon de televisie aanzetten want dan heb je daar minder zicht op, maar liever kiezen voor de zender Baby TV of een kinderzender, of een programma via een streamingsdienst. Zorg er daarnaast altijd voor dat de schermtijd beperkt blijft en hou zelf ook een oogje in het zeil.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10