Home 5 Kinderwagen

Kinderwagen

Veel aanstaande ouders (ok, laten we eerlijk zijn, vooral de aanstaande moeders) dromen van die eerste dag dat ze vol trots met de mooiste baby ter de wereld in de kinderwagen door de straat kunnen lopen. Dan wil je natuurlijk wel dat jouw kleintje veilig en warm in de allerbeste kinderwagen ligt. Een zoekopdracht naar kinderwagens op internet levert al gauw vele honderden exemplaren op, de een nog mooier, functioneler en vooral ook duurder dan de ander. Hoe kies je nu uit deze enorme hoeveelheid kinderwagens juist die kinderwagen die perfect bij jou en je kindje past?

Wat is een kinderwagen

Als je een kindje verwacht en alle spulletjes gaat verzamelen die jouw kleintje straks nodig heeft, stap je in de bijzondere wereld van de enorme hoeveelheid babyproducten die er op de markt zijn. Ook om je baby te vervoeren heb je verschillende opties;

 • Een kinderwagen
 • Een wandelwagen
 • Een buggy
 • Een combiwagen

Een kinderwagen is bedoeld om je baby liggend te vervoeren. Hij ligt dan in de platte bak, op een kinderwagenmatrasje en natuurlijk onder een lakentje en dekentje, die hiervoor bedoeld is. Je gebruikt een kinderwagen meestal wanneer je kind tussen de 0 en 9 maanden oud is, zolang je kind nog niet kan zitten en niet te groot is voor de bak.

Zodra je kindje kan zitten of uit de kinderwagenbak gegroeid is stap je over op een wandelwagen. Deze is speciaal bedoeld voor baby’s en kinderen die al kunnen zitten. Dat doen ze in het daarvoor bedoelde zitje, waarin ze met een gordel die vastklikt veilig op hun plek gehouden worden. De wandelwagen gebruik je veel langer, want zelfs kindjes die al kunnen lopen van een jaar of vier, kunnen dat met die korte beentjes niet altijd heel lang volhouden, bijvoorbeeld wanneer je naar de dierentuin gaat.

Een buggy is ook een wandelwagen, maar dan een lichtgewicht exemplaar dat je bovendien eenvoudig in kunt klappen waardoor hij makkelijk mee te nemen is. Handig voor in het openbaar vervoer of tijdens dagtripjes op vakantie. Een buggy is doorgaans iets minder comfortabel dan een wandelwagen. Je kunt hem dus beter niet te lang achter elkaar gebruiken en voor hele kleine kindjes is hij ook niet zo geschikt.
Met een combiwagen combineer je het beste van alle werelden. Dit is namelijk een wagen die je in het begin kunt gebruiken als kinderwagen en die je, wanneer jouw kindje daar aan toe is, ombouwt naar een wandelwagen.

Waar moet je aan denken als je een kinderwagen koopt?

Het kiezen van een kinderwagen is best wel een ding. Ze zijn namelijk best prijzig, sterker nog, sommige kinderwagens zijn even duur als een leuke tweedehands auto! Daar wil je natuurlijk wel goed over nadenken zodat je een misskoop kunt voorkomen. Er zijn best wel veel zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je voor een kinderwagen gaat shoppen.

Past de kinderwagen fysiek bij jou en je partner?

Met de kinderwagen ga je misschien wel flinke afstanden afleggen. Dan is het handig als je dat op een ergonomisch goede manier doet. Daarom is het goed om bij het zoeken van de juiste kinderwagen te kijken naar de hoogte en het gewicht van de kinderwagen, of hij makkelijk verstelbaar is en of alles goed aansluit bij jouw lengte en die van je partner.

Probeer kinderwagens uit!

Niet alleen is het hartstikke leuk om alvast heel parmantig achter die kinderwagen te stappen, met of zonder dikke buik, maar het is vooral ook heel slim, want alleen op die manier kun je echt voelen of een kinderwagen bij jou past, hoe hij rijdt en voelt. In de winkel krijg je doorgaans uitgebreid de gelegenheid om een of meerdere testritten te maken. Maar probeer ook vooral de kinderwagens van je vrienden, familie en kennissen eens uit. Het voelt toch gelijk anders wanneer er daadwerkelijk een kindje in ligt. Heb je je keuze gemaakt? Vergeet dan niet te vragen of de verkoper jou een spoedcursus kinderwagen inklappen wil geven, want dat is nog niet altijd even eenvoudig.

Waar berg je de kinderwagen op?

Je kindje ligt natuurlijk niet de hele tijd in de kinderwagen. Het is slim om van te voren te bedenken waar je de kinderwagen dan gaat stallen. Vooral wanneer je klein woont is het handig wanneer je een kinderwagen hebt die je makkelijk kunt inklappen en die niet zoveel ruimte inneemt wanneer hij niet gebruikt wordt.

Waar zal de kinderwagen voornamelijk rijden?

Woon je in een natuurrijke omgeving en ga je lekker veel off road met de kinderwagen? Of woon je in de stad, reis je veel met het openbaar vervoer en loop je veel door drukke winkelstraten? Waar jij woont, en waar je voornamelijk naar toe gaat met de kinderwagen is van invloed op het soort kinderwagen dat je koopt. Ga je lekker veel de bossen in dan wil je vooral een kinderwagen met grote wielen, die een goede vering heeft waardoor je zonder al teveel hobbelen de bospaden over komt. Maar voor de stad wil je juist een lekkere lichte kinderwagen met kleine, wendbare wielen zodat je korte bochtjes kunt maken.

De veiligheid van de kinderwagen

Een kinderwagen kan nog zo mooi en hip zijn, als hij niet veilig is wil geen enkele ouder zijn kindje erin leggen. Je kunt controleren of een kinderwagen voldoet aan de Europese veiligheidsnorm voor kinderwagens door te checken of er een sticker met EN 1888 op zit. Verder is het ook een kwestie van zelf goed kijken; zit er een veilig tuigje in het zitje? Is hij beveiligd tegen onverwacht inklappen? Is hij stabiel en zit er een goede vering in? Doet de rem het goed? En zitten er ventilatiemogelijkheden in de kinderwagenwieg?

Het voordeel van een combi-kinderwagen

Voor elke soort kinderwagen valt natuurlijk wel iets te zeggen. Maar in de praktijk kiezen de meeste ouders voor een combiwagen. Vaak is dat een iets grotere investering, maar je bent wel in een keer klaar voor de eerste jaren. Bovendien kun je het onderstel van de meeste combiwagens ook gebruiken om een autostoeltje op vast te klikken.

Een duo kinderwagen kopen

Wanneer je al een kleintje thuis hebt die ook nog niet zo goed of lang zelf kan lopen en er is nog een kindje op komst dan kan een duowagen een uitkomst zijn. Je hebt hierin ook weer verschillende soorten, namelijk duowagens waarbij je en een wieg en een zitje hebt, of twee wiegen voor wanneer je een tweeling krijgt. De kindjes kunnen naast elkaar of achter elkaar zitten of de een boven en de ander onder.

Een nieuwe of tweedehands kinderwagen kopen

Zoals eerder ook al werd genoemd zijn kinderwagens, en vooral de multifunctionele combiwagens niet goedkoop. Dat is voor veel mensen dan ook een reden om op zoek te gaan naar een tweedehands kinderwagen. Behalve dat het behoorlijk scheelt voor je bankrekening is het bovendien ook een stuk duurzamer om te kiezen voor tweedehands en is het aanbod in tweedehands kinderwagens ook reusachtig. Voor veel mensen is de kinderwagen zodra hij niet meer gebruikt wordt een sta-in-de-weg waar ze vlot vanaf willen. Met een beetje geluk kun je een mooie, nette kinderwagen op de kop tikken voor een klein prijsje.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10