Home 5 Jongensnamen

Jongensnamen

Op zoek naar een jongensnaam? Deze jongensnamen werden gedurende de laatste jaren werkelijk aan in Nederland geboren jongens gegeven. Om het makkelijk te maken, staan alle populaire jongensnamen op alfabetische volgorde.

Jongensnamen per letter

Klik onderstaand op een letter voor een overzicht van jongensnamen.

A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – W – X – Y – Z

 

De populairste Marokkaanse jongensnamen

Op zoek naar Marokkaanse jongensnamen en babynamen? Bekijk ons overzicht van Marokkaanse babynamen en vind nu de jongensnaam voor jouw baby.

De populairste Hebreeuwse jongensnamen

Ontdek wat de meest populaire Hebreeuwse jongensnamen voor baby’s zijn in Nederland en bekijk de volledige lijst met namen.

De populairste Romeinse jongensnamen

Op zoek naar Romeinse jongensnamen en babynamen? Bekijk ons overzicht van Romeinse babynamen en vind nu de jongensnaam voor jouw baby.

De populairste Amerikaanse jongensnamen

Op zoek naar Amerikaanse jongensnamen en babynamen? We geven je de top 10 populairste namen.

Zo vind je de perfecte jongensnaam voor jouw baby

Een van de eerste dingen die je je afvraagt zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, is of jullie een jongen of meisje verwachten. Waarschijnlijk ga je gelijk nadenken over leuke en originele namen, maar je weet pas zeker of je naar een jongensnaam of meisjesnaam moet zoeken na een week of 20. Dat zoeken naar een passende naam is voor veel aanstaande ouders nog een hele klus. Want niet alleen zijn er ontelbaar veel namen, jullie moeten er ook nog samen uit zien te komen. Hieronder krijg je een aantal tips hoe je de perfecte jongensnaam voor jullie baby kunt vinden en kun je ideeën opdoen voor leuke, lieve, stoere en originele jongensnamen.

Waar vind je de perfecte jongensnaam?


Het zoeken van de perfecte jongensnaam begint voor de meeste aanstaande ouders online. En dat is ook wel logisch want, net als op deze website, zijn er een flink aantal sites te vinden waar je kunt sneupen in allerlei lijstjes of zelfs een naam kunt toveren uit een babynamengenerator. Toch zijn er ook andere manieren om de naam van je kind te ontdekken. Lekker ouderwets in een voornamenboek bijvoorbeeld. Het zoekt toch best lekker in zo’n boek en soms vind je juist in zulke boeken namen die online niet zo snel op de lijst staan. Toch geldt ook voor een jongensnaam voor je baby dat je het soms ineens vindt terwijl je niet bewust aan het zoeken was. Denk bijvoorbeeld aan de aftiteling van een film waar een naam er voor jou ineens uitspringt of een naam die je ergens hoort op straat.

Inspiratie voor een originele en leuke jongensnaam kun je ook heel goed halen uit bijvoorbeeld de muziekwereld, de kunstwereld, de literatuur of de Griekse mythologie. Hou er dan wel een beetje rekening mee dat, wanneer je kiest voor een naam die werkelijk iedereen kent, zoals Elvis, die associatie altijd gemaakt zal worden. Maar waar moet je verder nog meer op letten als je op zoek bent naar de perfecte jongensnaam?

Een jongensnaam die past bij de achternaam

Een keer per jaar wordt door Coen en Sander de faamnaam (voorheen schaamnaam) van het jaar gekozen. Dit zijn namen waarbij de voor en achternaam samen een opmerkelijke combinatie vormen zoals Beau ter Ham of Stanley Messie. We kunnen daar met zijn allen heerlijk om gniffelen, maar hoe leuk is het als je zelf een vreemde namencombinatie draagt? Wanneer je in al je enthousiasme een jongensnaam hebt gevonden waar je helemaal gelukkig mee bent, vergeet dan niet even te controleren of de naam wel bij de achternaam past en geen rare combinatie of initialen oplevert. Je wilt jouw kindje immers niet opzadelen met een faamnaam.

Een jongensnaam die past bij de namen van de andere gezinsleden

Wanneer je nog geen kinderen hebt is dit misschien minder aan de orde. Maar als je wel al een of meerdere koters hebt dan wordt het zoeken van een goede jongensnaam nog lastiger, want waarschijnlijk wil je wel dat de namen een beetje bij elkaar passen. Heb je je andere kinderen bijvoorbeeld allemaal moderne, veelvoorkomende namen gegeven? Dan is het raar om de nieuwste telg ineens een hele ouderwetse naam te geven. Of hebben de andere kinderen allemaal een korte naam, van een lettergreep? Dan valt een lange naam met meerdere lettergrepen ineens een beetje uit de toon. Internet maakt het natuurlijk makkelijk voor je want je kunt op veel sites eenvoudig zoeken op namen die bij elkaar passen, of filters invoeren zodat je op soortgelijke namen kunt filteren.

Een (inter)nationale jongensnaam

Bij het kiezen van een jongensnaam kun je ook de afweging maken of je een naam kiest die zowel hier in Nederland als daarbuiten goed kan. Je weet immers maar nooit wat de toekomst allemaal voor jou en je kind in petto heeft. Denk aan Jacob, Ben, Michael of Louis. Het is bovendien een goede manier om namen inspiratie op te doen door eens te kijken welke namen populair zijn in andere landen.

Een jongensnaam die ook voor een volwassen man passend is

Tijdens de zwangerschap ben je natuurlijk voornamelijk bezig met dat schattige baby’tje dat in jouw buik of die van je partner groeit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je bij het bedenken van de jongensnaam voor jouw zoon een kleine baby in gedachten hebt. Toch moet je niet vergeten dat kleine jongetjes uiteindelijk ook groot worden. En dat het dus wel belangrijk is dat de naam die je kiest voor je kleine schat ook nog past wanneer het een uit

de kluiten gewassen vent van bijna twee meter is. Want laten we eerlijk zijn, zo’n reus van een kerel met een schattige peuternaam is toch een beetje maf.

Een jongensnaam met een passende betekenis 

Het is tegenwoordig misschien minder belangrijk, maar toch is het slim om voor je je definitieve keuze voor een jongensnaam maakt, even te checken wat de betekenis van de naam is en of deze wel bij jullie als ouders en gezin past. Gelukkig kun je online voor praktische elke naam zo controleren wat de betekenis is. Veel namen zijn afgeleid van de bijbel of hebben een religieuze achtergrond, of zijn gebaseerd op een Latijnse, Griekse of Romeinse naam.

Een jongensnaam die makkelijk te spellen is

Bij het kiezen van de jongensnaam voor jullie zoontje is het ook slim om even stil te staan bij hoe vaak hij zichzelf zal moeten voorstellen of zijn naam zal moeten noemen gedurende zijn leven. Dat is namelijk behoorlijk vaak. Wanneer mensen dan vervolgens telkens in verwarring zijn over de schrijfwijze en je altijd moet spellen, dan kan dat best wel vervelend zijn. En hoewel het natuurlijk leuk is als jouw zoon een originele naam heeft door een ongebruikelijke spelling, kun je je wel afvragen of dat op de lange termijn ook nog zo leuk is. Datzelfde geldt voor een zeer moeilijk uit te spreken naam. Er is, vooral voor kinderen, niets vervelender dan wanneer je naam constant verkeerd uitgesproken wordt.

Een originele jongensnaam

Je kunt natuurlijk prima kiezen voor een jongensnaam uit de top 10 van het jaar waarin jouw kindje ter wereld zal komen. Maar misschien is het wel goed om dan te bedenken dat de kans best groot is dat jouw kleintje straks in een klas zit met nog drie jongens met precies dezelfde naam, en in zijn voetbalteam, en in de straat. En hoe leuk is een naam nog als je in de straat jouw kind roept en er nog twee andere kinderen reageren? Wil je toch graag een populaire naam dan kun je gerust een naam uit de top honderd kiezen. Dan is de kans net wat kleiner dat je dezelfde naam overal tegenkomt.

Jongensnamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.