Home 5 Kinderfiets

Kinderfiets

Kinderen leren zoveel in een paar jaar. Van de fles naar kruipen en lopen, naar fietsen. Het klinkt zo vanzelfsprekend maar als ouder heb je vaak vragen bij deze stappen. Zoals hoe leer je je kindje fietsen, welke fiets koop je dan en wat is de juiste maat? 

Leren fietsen is net zo iets als leren lopen. Het hangt van veel factoren af. Is je kind snel of juist wat langzamer, nieuwsgierig en een waaghals of bedachtzaam. En jij als ouder? Ben je degene die bij de minstere geringste aanleiding alles uit de kast haalt en gaat oefenen of geef je je kind liever zelf de kans om zelf het initiatief te nemen. Eén ding is wel duidelijk, als ouder kies jij de maat van de fiets. En dat brengt al genoeg verantwoordelijkheid met zich mee.

Waar moet je op letten

De juiste maat fiets voor je kind is belangrijk. Vooral omdat de maat van de fiets ook in verband staat met het leren fietsen, het kunnen fietsen zonder zijwieltjes en de veiligheid bij het fietsen. Kinderen moeten bijvoorbeeld altijd met platte voeten bij de grond kunnen. Dit is niet alleen omdat het veiliger is maar zo heeft je kind ook meer vertrouwen waardoor het sneller leert fietsen. Precies de reden waarom er meerdere maten zijn zodat je altijd de juiste kinderfiets kunt kopen.

Een fiets op de groei kopen, is dus geen goed plan. Liever start je met een kleinere fiets. Stel altijd de zadelhoogte goed in. Om de juiste hoogte te bepalen laat je het kind op de fiets gaan zitten en kijk je of het met platte voet bij de grond kan. Ook de hoogte van het stuur is belangrijk. Dit staat bij een kinderfiets vrij hoog. Zo kan het kind rechtop kan zitten en goed vooruit kijken. Tel daarom altijd samen met het zadel ook de hoogte van het stuur in.

Voor de juiste maat fiets kun je onderstaande tabel raadplegen. Hierin zie je zowel de maat van de fiets als de lengte en leeftijd van je kind en als extraatje ook nog een richtlijn qua kledingmaat.

Is je zoon rond de 5 jaar met kledingmaat 110, dan is een  fiets kinderfiets 16 inch een goede optie en bij een kind met maatje 98 kies je voor een kinderfiets 12 inch. Hou de tabel als richtlijn maar kijk altijd goed naar het kindje zelf. Leeftijd en lengte zijn goede uitgangspunten maar elk kind en elke beentjes zijn dus anders.

Richtlijnentabel

Inches               LichaamslengteLeeftijdKledingmaat
10 inch85-1001-3 jaar85-100
12 inch95 cm2-4 jaar90-105
14 inch100 cm3-5 jaar98-108
16 inch105 cm4-6 jaar103-118
18 inch110 cm5-7 jaar110-123
20 inch115 cm6-8 jaar118-128
22 inch122 cm7-9 jaar124-134
24 inch130 cm8-12 jaar130-142
26 inch145 cm10-14 jaar140-156
28 inch145+ cm+12 jaarVolwassen

 

Verder…

Kies voor kinderen niet een te zware fiets. Dit maakt het in evenwicht houden alleen maar extra moeilijk. Je kind wat langer met zijwieltjes laten fietsen is ook geen schande. Wacht liever tot ze goed vertrouwen hebben en stel de zijwieltjes dan eerst wat hoger in. Hebben ze dat wiebelen onder de knie, dan kun je weer een stapje verder gaan.

Kies verder voor kleine kinderen geen handremmen of versnellingen en ga liever altijd voor batterijverlichting in plaats van een dynamo. Batterijverlichting maakt het fietsen tenminste niet onnodig zwaar.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10