Home 5 Baby Spa

Baby Spa

Wanneer je vader of moeder bent geworden en je na de eerste dagen verliefd (en vermoeid) staren in de ogen van je pasgeboren baby weer een beetje op aarde bent geland, kom je er al snel achter dat een baby, naast ontzettend schattig, ook best wel een beetje saai is. Het enige wat zo’n ukkie doet is slapen, drinken, huilen, poepen en plassen. Behalve een wandelingetje met je baby in de kinderwagen of draagzak, en natuurlijk lekker veel knuffelen, zijn er niet zo veel babyactiviteiten die je kunt ondernemen. Behalve dan natuurlijk naar de baby spa!

Wat is een baby spa?

Een baby spa is een soort mini wellnesscentrum speciaal voor baby’s. Hier kan je baby heerlijk ronddobberen in zijn eigen baby jacuzzi. Dit wordt ook wel floaten of hydrotherapie genoemd. Je kindje drijft in het water door middel van een baby float; een schuimrubberen of opblaasbare zwemband die om de nek van je baby gaat, waardoor alleen zijn schattige koppie boven water uitsteekt. Het water waar je baby in drijft is gezuiverd, chloor- en chemicaliënvrij en heerlijk warm, zo’n 35-37 graden en kan, wanneer je baby daar klaar voor is, lekker bubbelen. Jij past niet in de baby jacuzzi, maar staat er uiteraard met je neus bovenop om geen moment te missen.

Naast een floatsessie of hydrotherapie kunnen jij en je baby bij de meeste baby spa’s ook genieten van een babymassage. Hierbij geef jij je baby na het floaten een babymassage onder begeleiding van een professionele babymasseur. Sommige babywellnesscentra bieden daarnaast ook nog baby- of peuteryoga.

Wanneer mag je baby naar de baby spa?

Wanneer jouw baby welkom is bij de baby spa verschilt per spa, maar doorgaans mag hij komen dobberen zodra het navelstompje af gevallen is en het naveltje mooi genezen. Doorgaans is dit na een week of twee, al kan het goed genezen van het wondje soms nog wel wat langer duren. Wacht dus in ieder geval tot dit mooi en schoon is voor je naar de baby spa gaat.

Tot welke leeftijd je kleintje vervolgens mag blijven dobberen is ook wisselend, maar omdat de baby jacuzzi’s niet zo groot zijn, houdt het meestal na een maand of 6-8 wel een beetje op. Bovendien worden baby’s dan ook behoorlijk beweeglijk waardoor het allemaal een stuk minder zen wordt. Was jouw baby’tje te vroeg geboren dan kan hij mogelijk nog wat langer van de baby spa genieten, soms wel tot een maand of 10.

Mag elke baby naar de baby spa?

In principe kan elke baby naar een baby spa, maar twijfel je of heeft jouw kindje bepaalde gezondheidsproblemen, dan is het altijd verstandig om dit vooraf met een arts of professional te overleggen. Voor baby’s met reflux, een gevoelige huid door allergieën of voor te vroeg geboren baby’s kan hydrotherapie zelfs een aanrader zijn.

Wat zijn de voordelen van een baby spa

Behalve dat het natuurlijk een heerlijk rustmomentje is, zowel voor jou als kersverse ouder als voor jouw baby, en de opslagruimte op je telefoon binnen no time vol zit met al die veel te schattige foto’s van jouw baby in de jacuzzi, zitten er nog een aantal voordelen aan een bezoekje aan de baby spa. Zo zou het floaten een positief effect hebben op pijn, krampjes en reflux en helpt het bij obstipatie en slaapproblemen. Ook zou het goed zijn voor de spierontwikkeling, het uithoudingsvermogen en de coördinatie. Maar bovenal is het (voor de meeste baby’s) een hele ontspannende ervaring, omdat in de jacuzzi het gewichtloze gevoel van in de baarmoeder enigszins wordt nagebootst.

Wat zijn de nadelen van een baby spa

Zoals bij alles zitten er ook aan een baby spa nadelen. Zo zou de babyfloat het nekje uit kunnen rekken en druk op de wervelkolom kunnen uitoefenen wat op de lange termijn schadelijk kan zijn. In sommige baby spa’s is er een familiebad, maar doorgaans drijft een baby alleen in een baby jacuzzi waardoor er dus geen lichamelijk contact is met de ouder of verzorger. Ook wordt er wel gezegd dat de baby float een vals gevoel van veiligheid creëert waardoor ouders of begeleiders mogelijk de neiging hebben minder goed op te letten en zijn er geluiden dat het je baby juist zou belemmeren in zijn ontwikkeling. Bovendien moet je er rekening mee houden dat een bezoekje aan de baby spa behoorlijk prijzig kan zijn. Een euro per minuut floaten is niet ongebruikelijk.

Waar moet je op letten als je een baby spa gaat bezoeken?

Omdat water altijd een potentieel gevaar is voor een baby of kind dat niet kan zwemmen is het goed om een aantal dingen te checken voor je met je baby naar een baby spa gaat.

Kijk bijvoorbeeld eerst op de website om te zien of de medewerkers van de spa hun EHAK diploma hebben en of het daadwerkelijk gecertificeerde baby masseurs zijn. Het is daarnaast altijd slim om de reviews van andere klanten eens door te lezen. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat jouw baby lekker uitgeslapen en met een vol buikje begint aan zijn drijfavonturen. Een vermoeide en hongerige baby zal het niet leuk vinden in bad, vooral omdat badderen ook nog eens veel energie kost.

Is een baby spa veilig voor mijn baby?

Zoals hierboven ook al vermeld werd is het belangrijk dat je zelf een aantal dingen controleert voordat je een baby spa gaat bezoeken. Bovenal is het belangrijk dat je je gezonde verstand blijft gebruiken en je baby geen seconde uit het oog verliest. Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom is het altijd belangrijk om extra alert te blijven wanneer een baby in het water drijft. Let wanneer je aankomt bij de baby spa goed op de hygiëne en controleer of de zwemband die bedoeld is voor om het nekje van je baby niet beschadigd is en het keurmerk CE EN-71 draagt.

Maak je eigen at home baby spa

Wil je je centen liever voor andere dingen gebruiken of kun je om wat voor reden dan ook de deur niet uit, dan kun je thuis ook heel goed de sfeer van een baby spa creëren. De kans is klein dat je een baby jacuzzi in je badkamer hebt staan, maar ook een tummy tub, oftewel een doorzichtige bad emmer die speciaal gemaakt is voor jouw baby, geeft jouw kleintje dat veilige baarmoedergevoel weer even terug. Perfect dus voor een heerlijk ontspannen bad moment. Maar ook in het grote bad kan je jouw baby heerlijk laten drijven in jouw armen. Zet er een lekker rustgevend muziekje bij op en na afloop van het badderen kun je thuis ook gewoon een babymassage geven. Door even te googelen wat je wel en niet moet doen kan er echt niet zoveel mis gaan, zolang je maar goed blijft kijken naar je kindje.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

  1. Noah
  2. Sem
  3. Liam
  4. Lucas
  5. Daan

Top meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Mila
  4. Tess
  5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10