Home 5 Baby Yoda

Baby Yoda

Wie kent Yoda? En wie kent Baby Yoda? De eerste is een personage uit de film Star Wars, de tweede uit de serie The Mandalorian. Met andere woorden: dit gaat over sciencefiction in optima forma. Dat lijkt de enige overeenkomst te zijn, maar deze zelfde naamstelling is voer voor speculanten die menen dat ze wel degelijk met elkaar te maken hebben. Al met al biedt het veel gespreksstof. Zou E.T. hier ook nog wat in de melk te brokkelen hebben?

Het is klein, groen en heeft spitse ver naar buiten staande oren en lijkt op de volwassen Yoda uit de serie Star Wars, maar dan in minivorm. Volgens de maker van dit figuurtje hebben beide echter niets met elkaar te maken. Behalve ze allebei afkomstig zijn uit sciencefiction producties.

Baby Yoda heet eigenlijk The Child, en is een buitenaards wezentje uit de serie The Mandalorian. Baby Yoda is een verzinsel van de Amerikaanse (stem)acteur, regisseur, producent en scriptschrijver Jonathan Kolia Favreau. Hij is de regisseur van onder meer The Jungle Book, The Lion King, en van The Mandalorian, de serie die in november 2019 in première ging. In oktober van dit jaar gevolgd door een tweede seizoen. De serie speelt zich af aan de buitenrand van het sterrenstelsel.

Baby Yoda valt in de categorie sciencefiction

De serie valt in de categorie sciencefiction, dat letterlijk ‘wetenschapsfictie’ betekent. De bedenker ervan, Hugo Gernsback, wilde niet zozeer de sciencefictionfilm lanceren, maar juist de wetenschap er populairder mee maken. Het mondde echter uit in een genre dat wordt gebruikt voor het tonen van toekomstbeelden met verzonnen technologische vooruitgang en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Kenners menen dat de eerste sciencefictionverhalen dan ook duidelijk iets te maken moeten hebben met wetenschap en niet met magie. In ieder geval zijn het Jules Verne en H.G. Wells die de moderne sciencefiction zoals wij er in onze tijd tegenaan kijken, populair maken. Denk aan ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ van Verne en het oorspronkelijk als hoorspel ontwikkelde ‘War of the worlds’ van Wells.

Als eind jaren vijftig en in de jaren zestig de ruimtevaart de wereld bezighoudt en de mens op de maan landt, verschijnen er hier meer en meer televisieseries en films over. Doctor Who en Star Trek zijn daar grote voorbeelden van. In 1977 is daar Stevens Spielbergs ‘Close encounters of the third kind’ en de eerste Star Wars film. In de jaren tachtig en negentig volgen er nog veel meer series zoals The Knight Rider, nieuwe Star Trek episodes, the X-Files en Stargate.

We zetten hier per decennium bekende sciencefiction films op een rij

  • 1950-1959                      The war of the worlds / Godzilla
  • 1960-1969                      A Space Odyssey / Barbarella
  • 1970-1979                      Battlestar Galactica / Star Trek, the motion picture
  • 1980-1989                      Back to the future / Robocop / E.T.
  • 1990-1999                      Independance day / Star Trek, first contact / Jurassic Park
  • 2000-2009                      The Matrix Reloaded / Transformers
  • 2010-2019                      Blade Runner 2049 / Prometheus

Bekende sciencefiction televisieseries zijn:

  • 1950-1959                      The Twilight Zone / The invisble man
  • 1960-1969                      Doctor Who / Thunderbirds
  • 1970-1979                      Buck Rogers / Man van zes miljoen
  • 1980-1989                      Red Dwarf / Quantum Leap / Knight Rider
  • 1990-1999                      Power Rangers / Futurama / 3rd Rock from the sun
  • 2000-2009                      Andromeda / Torchwood / Heroes

E.T. en Baby Yoda vertonen overeenkomsten

Begin jaren tachtig is het vooral de film E.T. die hoge ogen gooit. E.T. (Extra Terrestrial) is een buitenaards wezen met een bijzonder karakter waardoor hij direct in de harten van veel kijkers wordt gesloten. Het spreekt zelfs kinderen aan, waardoor de film een echte familiefilm wordt. Het is dan ook geen buitenaards wezen dat mensen angst aanjaagt, maar eentje die tot de verbeelding spreekt en juist als bijna een geliefde huisgenoot wordt beschouwd. Zie hier de overeenkomsten met Baby Yoda. Niemand die er echter aan denkt zijn kind de naam E.T. te geven, maar het personage Baby Yoda biedt jaren later wel mogelijkheden. Het karakter ervan is zo aandoenlijk, dat er mensen zijn die hun kind Yoda noemen, vernoemd naar het wezen uit The Mandalorian.

Terug naar E.T. Niet alleen het wezen E.T. wordt enorm populair. De film uit 1982 is een enorm succes. Grappig detail: het succes van de film overtreft op dat moment de film Star Wars als de meest winstgevende film aller tijden. E.T. brengt in de Verenigde Staten het recordbedrag van meer dan vierhonderd miljoen dollar op. Dat record wordt pas twintig jaar later verbroken, als ‘Star Wars: Episode IV: A new hope’ in 1997 in de bioscoop verschijnt. De opbrengst blijkt achthonderd miljoen dollar.

In tijd kan het niet zo zijn dat Baby Yoda iets met Yoda uit Star Wars te maken heeft

Het is dan ook niet voor niets dat veel Baby Yoda liefhebbers teruggrijpen op de figuur Yoda uit de beroemde Star Wars films. Yoda, de groene Jedi meester uit de Star Wars saga is ondanks dat hij klein van stuk is en allerminst imponerend, de sterkste Jedi ooit. In beginsel was Yoda een pop, later werd hij als computeranimatie en uiteindelijk digitaal tot leven gebracht. Het meest opvallende en kenmerkende aan Yoda is zijn taalgebruik. Hij plaats in zijn manier van spreken het lijdend voorwerp voor onderwerp en persoonsvorm.

Alhoewel de overeenkomsten voor de hand lijken te liggen moeten we het feit dat Baby Yoda ook maar iets met Yoda te maken heeft, toch naar het land der fabelen verwijzen. Tenminste, als het aan de maker ervan ligt. Het kan gewoonweg niet hetzelfde personage zijn. “Because in the timeline, this takes place after Return of the Jedi,” vertelde Favreau eerder in een gesprek met USA Today. Hij verwijst dus duidelijk naar het feit dat The Mandalorian zich na de originele Star Wars films (waarin Master Yoda te zien was) afspeelt.

De naam Baby Yoda is hem dan ook niet gegeven door Favreau zelf, maar door de kijkers. “The easiest, shortest, most hashtagable way to identify that character, which is identified as in the episode known as ‘The Child,’ is Baby Yoda,” meent Favreau.

Interessant om alle mogelijke theorieën hierop los te laten. Je zou bijna denken dat de overeenkomst met opzet in het leven is geroepen als een marketingstunt. Of dat werkelijk zo is? Daar zullen we waarschijnlijk niet achter komen, net zoals veel zaken uit deze sciencefictionseries in het ongewisse blijven. Het biedt voer voor speculaties. De marketingmachine draait echter nog op volle toeren, want Baby Yoda is als (op afstand bestuurbare) pop te koop en zijn verschijning zie je op alle mogelijke voorwerpen terug. Net als E.T. destijds.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

  1. Noah
  2. Sem
  3. Liam
  4. Lucas
  5. Daan

Top meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Mila
  4. Tess
  5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10