Wat is luieruitslag?
Luieruitslag wordt ook wel luierexceem genoemd. Het ontstaat door hitte, wrijving en contact met urine en ontlasting. Luieruitslag komt vaak voor. Het is vervelend en pijnlijk voor de baby. Maar maak je niet teveel zorgen, want bijna iedere baby heeft een keertje last van rode billetjes. Zeker als je kind nog geen 1 jaar is.
Waarom krijgen baby’s luieruitslag?
De rode billen ontstaan vaak doordat de huid van de baby lang in contact is met urine of ontlasting. Het irriteert de huid en uiteindelijk beschadigd het de tere babyhuid. Het gevolg is rode of schrale plekjes. Soms barsten er zelfs blaasjes open. Rode billen of een kapotte babyhuid kan eveneens ontstaan wanneer de huid te warm wordt of als het materiaal van de luier de huid prikkelt. Ook kan de luier van niet luchtdoorlatend materiaal gemaakt zijn.
Bij baby’s komt luieruitslag vaker voor dan bij peuters. Dat komt omdat de huid van een baby jong en erg kwetsbaar is. Hoe jonger je baby, des te groter is de kans dat de huid geïrriteerd raakt door urine en ontlasting.
Hoe behandel je rode baby billen of luieruitslag?
Goed nieuws, wanneer je de babyhuid gezond houdt is de kans klein op luieruitslag. Wat je als eerste moet doen is de huid van je baby regelmatig controleren. Daarnaast is het belangrijk dat je verzorgingsproducten gebruikt die geschikt zijn voor de huid van je baby en de huid op de juiste wijze verzorgd.
Luieruitslag? Check de huid van je baby:
Wat te doen bij rode baby billen?
Wanneer de huid van je baby rode plekken vertoond is er hoogstwaarschijnlijk sprake van luieruitslag. Echter er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Misschien heeft je baby diarree gehad of heeft het verschonen te lang geduurd. De luier kan ook te vol zijn of niet goed omgedaan zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van een andere huidaandoening zoals warmte-uitslag, babyacne of eczeem. Wanneer je het niet zeker weet kan je advies vragen aan het consultatiebureau, de huisarts of kraamhulp.
Wat te doen bij luieruitslag?
De eerste stap is achterhalen hoe het komt dat de babybillen zo geïrriteerd zijn. Het zijn soms hele simpele dingen waar het aan kan liggen, bijvoorbeeld een luier die te strak zit of een verkeerde maat luier. Of wie weet ligt het aan het merk pampers. Probeer erachter te komen wat de oorzaak is. Verder is het belangrijk om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Maar wat is juist? Dat lees je hieronder en kijk voor tips naar het YouTube filmpje.
Luieruitslag? reinig de billen op een milde manier
Wanneer de huid beschadigd is moet de huid eerst herstellen. Dat doe je door een milde reiniging te gebruiken. Maak de huid droog, wrijf niet, maar dep en koop reinigingsmiddelen speciaal voor de kwetsbare babyhuid. Zo zorg je ervoor dat de beschermende laag van de huid onbeschadigd blijft.
Beschermen en hydrateren bij luieruitslag
Na het reinigingen is het tijd om een hydraterende en beschermende billencrème aan te brengen. Hierdoor droogt de kwetsbare huid van de baby niet uit en wordt de huid beschermt tegen urine en ontlasting. Smeer niet een te dikke laag, maar smeer een dun laagje, hierdoor kan de huid blijven ademen. De zalf kan je overigens ook gebruiken bij de huidplooien rond de liezen van de baby.
Een bekende zalf is Sudocreme, maar ook de zalf van Neutral en Zwitsal is prima. Talkpoeder wordt ook vaak gebruikt bij rode billen. De poeder absorbeert het vocht en dat is goed voor het herstel.
Op tijd verschonen voorkomt luieruitslag
Op het juiste moment de luier verschonen is naast verzorgingsproducten en routines uitermate belangrijk. Een vochtige huid is nu eenmaal veel gevoeliger voor irritatie. Heeft je baby gepoept? Verschoon dan meteen de luier. Verder kan je voor elke voeding de luier verschonen, dat heeft als voordeel dat je baby goed wakker is bij het drinken.
Koop altijd luiers met luchtdoorlatende materialen. Zo blijft de temperatuur tussen de huid en luier goed en zweet je baby niet zo snel. Verder moet een luier meteen urine en vocht absorberen, hierdoor blijft de huid van je baby droog.
Geen billendoekjes met alcohol of parfum
Wanneer je de huid van je baby schoonmaakt kan je hier het beste zachte washandjes of billendoekjes voor gebruiken. Koop geen billendoekjes met alcohol of parfum. Dat kan pijnlijk zijn op de schrale huid. Wil je toch graag zeep gebruiken kies dan altijd voor een milde variant zonder parfum en met een goede pH-waarde. Of gebruik billendoekjes op waterbasis.
Even geen luier om helpt ook tegen luieruitslag
Indien het mogelijk is laat de luier dan even af, de huid blootstellen aan de lucht is de natuurlijkste manier om de huid van je baby te drogen. Je kan je baby bijvoorbeeld eventjes op een handdoek of het aankleedkussen in de box laten liggen. Het allerbeste is heel even met de billen in de zon.
Bij twijfel arts raadplegen voor vragen over luieruitslag
Ga altijd op je gevoel af en niet op de informatie op Internet. Bij enige twijfel moet je een huisarts of een consultatiebureau raadplegen. Doe dat met name als de huid van je baby aan het bloeden is of als je veel blaren ziet. Je baby kan naast luieruitslag of rode billetjes ook last hebben van een schimmelinfectie. Zeker als de roodheid na twee dagen niet minder wordt. De huisarts of het consultatiebureau kan je het beste advies geven over wat te doen.