Home 5 Familie 5 Baby en Tiener

Baby en Tiener

Al heb je het uiteraard niet altijd voor het zeggen, de meeste ouders proberen de komst van broertjes en/of zusjes zo te plannen dat er een gering leeftijdsverschil is. Sommige mensen gaan lekker vlot achter elkaar door zodat ze snel uit de luiers zijn, bij anderen zit er wat meer ruimte tussen. Onderzoekers zijn van mening dat het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen vier jaar is. Maar wat nou als dat verschil tien of zelf meer jaren is? Hoe kan dat, hoe ga je daar mee om en wat zijn de voor en nadelen van zo’n groot leeftijdsverschil?

Een baby en tiener onder een dak door een samengesteld gezin

Tegenwoordig eindigt een derde van alle huwelijken in een echtscheiding, aldus het CBS. Het is dan ook niet gek dat het aantal samengestelde gezinnen ook steeds groter wordt. Sommige stellen beginnen vervolgens samen aan de zogenaamde ‘tweede leg’, oftewel, naast de kinderen die ze al bij hun vorige partners hadden, komt er nu nog een kindje van hen samen. En zo kan het zomaar gebeuren dat er een baby op komst is terwijl er ook al tieners rondlopen.

Een baby en tiener in huis door een nakomertje

Ook wanneer het om een traditioneel gezin gaat kan het voorkomen dat tieners en baby’s met elkaar onder een dak terecht komen. Want anticonceptie is nou eenmaal niet voor 100 procent betrouwbaar en er gaat ook nog wel eens iets mis. Ook al is zo’n kleintje dan niet gepland, toch is het uiteindelijk een groot geluk en kunnen mensen zich niet meer voorstellen dat hun jongste telg er niet zou zijn. Want ook al moet je je leven wel weer even helemaal omgooien en was je kennis over baby’s en alles wat daarbij komt kijken alweer een beetje weggezakt, het is toch ook wel weer een wonder. Bovendien heeft het ook echt wel voordelen om een baby te krijgen als je kinderen al wat ouder of zelfs tieners zijn.

De voordelen van een baby en tiener in je gezin

Of je het nou wel of niet zo gepland had (voor zover dat überhaupt mogelijk is als het gaat om het krijgen van kinderen), een baby is natuurlijk ontzettend schattig en vertederend, maar ook enorm veel werk. Wanneer je daar nog een dreumes of peuter bij op telt dan heb je als ouder amper genoeg handen om alles een beetje in goede banen te leiden. En dat moet je dan nog combineren met een gigantisch slaapgebrek.

Maar wanneer je een baby én een of meerdere tieners in huis hebt, heb je automatisch ook meer helpende handen! Een tiener kan je namelijk prima even uit de brand helpen door bijvoorbeeld een badje klaar te maken, eten te geven of een luier te verschonen. En vaak hebben ze ook hun eigen klusjes in het huis, zodat ze jij die in ieder geval niet ook nog hoeft te doen. Bovendien hebben tieners nog flink wat meer energie om te verbranden dan jij als oververmoeide ouder hebt. Komt dat even goed uit! Niet alleen is het voor jou heel handig dat je tiener even kan bijspringen, maar voor je tiener is het ook nog eens erg leerzaam. Je tiener leert natuurlijk van alles over de verzorging van baby’s en kinderen, maar krijgt ook automatisch een lesje in zelfstandigheid, zorgzaamheid en geduld. Daarnaast redt jouw tiener zichzelf wel, of althans grotendeels, en heeft daardoor jouw aandacht ook minder nodig. Zo’n grote broer of zus is voor de jongste telg natuurlijk helemaal zijn held en grote voorbeeld. Het voordeel daarvan is dat kinderen waarbij het leeftijdsverschil groter is vaak sneller leren, doordat ze constant het voorbeeld zien en hoe het moet. En wat ook een voordeel is waar veel ouders erg blij van worden; met een baby en tiener heb je veel minder ruzie in huis dan wanneer je kinderen in dezelfde leeftijdsfase zitten. Zij hoeven namelijk veel minder om jouw aandacht te vechten en dat is een stuk gemoedelijker. Voor jou als ouder is het voordeel dat je van een baby misschien wel vermoeider wordt, maar je blijft tegelijk ook langer jong, omdat je blijft spelen en opnieuw alle fases gaat doorlopen. Maar je zit niet alleen maar in de luiers want je kunt tegelijkertijd ook genieten van de fase waar je tiener in zit. Lekker afwisselend.

De nadelen van een baby en tiener in je gezin

Waar voordelen zijn, zijn ook bijna altijd wel nadelen te vinden. In deze situatie geldt dat de voordelen al snel kunnen veranderen in nadelen. Zo is het natuurlijk superhandig dat jouw tiener ook lekker kan meehelpen met de verzorging van de baby en het oppassen. Maar er zijn ook tieners die zich vervolgens flink met de opvoeding gaan bemoeien, en daar zit je als ouder natuurlijk niet altijd op te wachten. Dit gedrag kan wel eens voortkomen uit het andere nadeel dat kleeft aan het hebben van een baby en tiener. Voor je het weet geef jij of neemt jouw tiener teveel verantwoordelijkheid op zijn schouders. Helemaal als er nog meer kinderen in het gezin zijn, kan dit vrij snel gebeuren. Je moet daarom niet vergeten dat jouw tiener ook nog steeds een kind is, dat jouw aandacht en liefde nodig heeft, maar ook behoefte heeft aan tijd voor zichzelf en voldoende tijd voor school, vriendjes en sport. En is jouw tiener de grote held van jouw kleine ukkepuk? Dan doet hij natuurlijk alles na wat grote broer of zus doet, of dat nou wel of niet het goede voorbeeld is. En dat is niet altijd even handig. De tiener zit bovendien in een hele andere fase en zit ook niet altijd op een krijsende baby of een luidruchtige peuter te wachten, vooral niet wanneer er geblokt moet worden voor een tentamen. De behoeften van zowel baby als tiener zijn dus nog erg verschillend.

Misschien wel het grootste nadeel van zo’n groot leeftijdsverschil is dat het ook invloed kan hebben op de band tussen broers en zussen. Doordat er ook zo’n verschil zit in de levensfase waar je kinderen elk in zitten bestaat er een kans dat ze op den duur maar weinig met elkaar gemeen hebben en dat het contact ook minimaal is. Toch kan dit ook evengoed gelden voor broers en zussen die qua leeftijd wel vlakbij elkaar zitten en zijn er ook broers en zussen met een groot leeftijdsverschil die juist een hele bijzondere band met elkaar hebben. Kortom, het valt niet te voorspellen.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

  1. Noah
  2. Sem
  3. Liam
  4. Lucas
  5. Daan

Top meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Mila
  4. Tess
  5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10