Home 5 Baby's 5 Baby krampjes

Baby krampjes

Bijna elke baby krijgt er in meer of mindere mate last van; darmkrampjes. Voor jouw kleintje heel vervelend maar ook voor jou als papa of mama kan het flink wat leed veroorzaken. Ook al hoort het er wel een beetje bij en is het volkomen onschuldig; je baby krijst zijn longen uit zijn kleine lijfje en je wilt hem er het liefst zo snel mogelijk weer van af helpen. Maar kan dat eigenlijk wel? En hoe doe je dat dan precies?

Wat zijn baby krampjes?

Als jouw baby net geboren is zijn de darmpjes nog niet volledig ontwikkeld en ook nog niks gewend. Je baby heeft immers al zijn voedingsstoffen tot dusverre via de navelstreng binnen gekregen. Ineens worden die darmpjes echter flink aan het werk gezet om de melk te verwerken die je baby heerlijk heeft gedronken. Omdat ze deze zware klus helemaal niet gewend zijn gaan de spieren in de darmwand samentrekken; dit zijn de darmkrampjes.

Hoe weet je of je baby krampjes heeft?

Dat je baby last heeft van deze krampjes heb je al snel in de gaten. Je baby begint na of tijdens de voeding of tijdens het slapen plotseling ontroostbaar te huilen. Je kunt soms het buikje voelen of zelfs zien bewegen en je baby spartelt, trekt zijn beentjes krachtig op of overstrekt zich juist. Vaak hebben ze gebalde vuistjes en zijn ze erg onrustig en gespannen. Dit gaat allemaal gepaard met hevig huilen of krijsen, rood aanlopen en je kindje kan zelfs ontroostbaar lijken. Voor de ouders kan dat behoorlijk heftig zijn. Ook kan je baby last hebben van winderigheid. Dit alles gebeurt meestal vlak na het voeden, of soms zelfs al tijdens het voeden.

Waar worden baby krampjes door veroorzaakt?

Babykrampjes worden dus veroorzaakt doordat het spijsverteringsstelsel nog niet gewend is aan het verteren van voeding, waardoor er gasvorming en krampjes ontstaan. Daarnaast zijn er een aantal factoren die de krampjes nog kunnen verergeren, zoals te gulzig drinken waardoor je baby veel lucht binnen krijgt, teveel drinken of onjuist gebruik van een flesje. Maar ook een voedselallergie of switchen van voeding kan krampjes veroorzaken. En geef je borstvoeding en heb je een lekkere pittige curry gegeten? Dat vindt je kleintje iets minder lekker want ook wat je eet kan invloed hebben op de darmkrampjes.

Kun je baby krampjes voorkomen?

Of je darmkrampjes echt kunt voorkomen is maar de vraag. Er zijn namelijk genoeg ouders die in hun wanhoop van alles hebben geprobeerd om te voorkomen dat zij avond na avond met een huilende baby heen en weer ijsbeerden, zonder een enkel effect. Maar je kunt het altijd proberen. Er zijn namelijk wel een aantal dingen die wellicht kunnen helpen bij het voorkomen van de krampjes. Zorg ervoor dat je baby rustig drinkt en dat er ook rust in de omgeving is tijdens het voeden. Sommige ukkies kunnen namelijk snel overprikkeld raken en daar letterlijk buikpijn van krijgen. Is je baby erg gulzig en drinkt hij veel te snel? Laat hem dan vlak voor de voeding eerst even op je pink sabbelen zodat zijn allereerste heftige zuigreflex al wat is afgezwakt voor je de voeding geeft. Maak je zoveel borstvoeding aan dat de melk er letterlijk uitspuit dan kan dit ook te heftig zijn voor je baby. Kolf dan eerst een beetje af zodat er wat minder druk op staat.

Voorkom zoveel mogelijk dat je kindje valse lucht binnen krijgt. Wanneer je flesvoeding geeft zijn er speciale flessen die hierbij helpen. Het kan even zoeken zijn welke fles het beste werkt. Neem na elke voeding (en tijdens het voeden) ook ruim de tijd om je kindje te laten boeren. Wanneer je borstvoeding geeft kun je helpen om krampjes te voorkomen of verminderen door eens te experimenteren met je voeding om te kijken of de krampjes daardoor minder worden. Er zijn namelijk etenswaren waarvan men het vermoeden heeft dat ze krampjes kunnen veroorzaken zoals; ui, knoflook, kool, paprika, prei, tomaat, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken. Laat deze dingen gewoon eens staan om te kijken of het beter gaat.

Hoe lang duren baby krampjes

Wanneer je er middenin zit lijkt het een eeuwigheid te duren, die nare darmkrampjes. En wanneer je baby er erg veel last van heeft kun je soms ook best een paar uur wanhopig rondlopen met een krijsend kindje. Toch gaat het uiteindelijk ook weer over. Meestal begint het een dag of vijf na de geboorte, met een piek wanneer je baby zo rond de zes weken is. Het kan een maand of drie, vier duren en daarna wordt het langzaamaan weer beter. Bij sommige baby’s zijn de darmkrampjes sneller voorbij en bij sommige duurt het langer. Darmkrampjes zijn erg vervelend voor je kleintje en voor de ouders (en broertjes of zusjes) maar ze zijn ongevaarlijk. Heb je als ouder toch het gevoel dat er iets anders aan de hand is, of vermoed je een allergie? Neem dan altijd contact op met een arts of het consultatiebureau.

Tips bij baby krampjes

Je hoeft gelukkig niet hulpeloos toe te kijken hoe jouw kleintje worstelt met de krampjes. Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om het leed te verzachten.

  • Troosten; het belangrijkste wat jij kunt doen, is gewoon er zijn en je baby troosten en dichtbij je houden.
  • Fietsen met de beentjes; door een ronddraaiende ‘fietsbeweging’ te maken met de beentjes help je jouw baby om de buikspieren en de buik te ontspannen en het wordt makkelijker voor hem om scheetjes kwijt te raken.
  • Masseer het buikje; het maken van zachte, ronddraaiende bewegingen over het buikje kan verlichting bieden bij darmkrampjes.
  • Warmte; wat ook verlichting kan bieden en waar veel ouders bij zweren; een warm kersenpittenzakje op het buikje. Je hebt speciale zakjes voor baby’s die mooi klein en handig gevorm zijn. Een warm badje kan ook een positief effect hebben.
  • Dragen; door je baby dichtbij je te dragen in een draagdoek of draagzak kan hij kalmeren. Maar ook door je kindje in een bepaalde houding te dragen, bijvoorbeeld met zijn buikje op je onderarm of in de foetushouding kan je hem helpen.
  • Inbakeren; wanneer je kindje al lang overstuur is kan het helpen om hem in te bakeren. Hierdoor worden veel kindjes snel rustig en vallen ze makkelijker in slaap.
  • Wees creatief; probeer je kindje af te leiden van de krampjes door liedjes te zingen, te dansen, gekke geluidjes te maken, naar buiten te kijken of in de auto te stappen. Probeer maar gewoon iets uit, wie weet helpt het!
  • Middeltjes; je kunt bij de drogist van alles halen waarmee je je kindje zou kunnen helpen bij de darmkrampjes. De wetenschap heeft geen bewijs kunnen vinden dat deze middeltjes daadwerkelijk iets doen om de darmkrampjes te verlichten, maar toch zijn er veel ouders die hier van overtuigd zijn. De meeste ouders gebruiken dan Infacol, Iberogast, of Cinababy.
  • Osteopaat; wanneer je denkt dat er meer aan de hand is of de klachten blijven maar aanhouden dan kun je een bezoekje wagen aan de osteopaat. De osteopaat onderzoekt of er ergens in het lichaampje een belemmering in de beweging zit van spieren of weefsel, wat de darmkrampjes kan veroorzaken.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

  1. Noah
  2. Sem
  3. Liam
  4. Lucas
  5. Daan

Top meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Mila
  4. Tess
  5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10