Home 5 Baby's 5 BIBS speen

BIBS speen

Of je je baby een speentje aanbiedt is voor veel ouders best een lastig vraagstuk. Aan de ene kant is het natuurlijk heel fijn als een speentje jouw kindje troost kan bieden en kan kalmeren en het is voor jou ook makkelijk als het je baby helpt om in slaap te vallen. Maar aan het gebruik van een speentje kleven ook een aantal nadelen. Heb je toch besloten dat er een speen moet komen dan kun je als hippe moeder natuurlijk bijna niet anders dan kiezen voor een van de super populaire BIBS fopspenen. Heb je nog nooit van deze speentjes gehoord dan heb je ze vast wel eens gezien. Hieronder lees je alles over deze kekke retro speentjes.

Wat is een BIBS speen?

De BIBS is in Nederland ook alweer een poosje ontzettend populair, maar in Denemarken waar dit hippe speentje geproduceerd wordt door Tolico, bestaat hij al bijna een halve eeuw. Dat ze in ons land ook massaal terug te zien zijn in de snoetjes van onze snoetjes is niet zo gek, want niet alleen zijn ze lekker voordelig, ze zijn ook nog eens volledig BPA-vrij en gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Een duurzaam, ecologisch en gezond product dus! De BIBS speen herken je aan de kersvormige speen waarmee de borst wordt nagebootst, en aan de grote hoeveelheid matte, zachte hippe kleurtjes waarin je ze kunt krijgen.

Wat is het voordeel van een BIBS speen?

In de eerste plaats zien de BIBS spenen er natuurlijk ontzettend leuk uit, en met al die mooie kleurtjes kun je er meteen een aantal inslaan zodat je mooi kunt matchen met de kleur van de outfit van je baby. Dat levert zeker weten de schattigste instagramwaardige plaatjes op. Daarnaast zijn de BIBS spenen lekker verantwoord omdat ze dus helemaal gemaakt zijn van natuurlijk rubber. Het speentje is daardoor een fijn lichtgewichtje waardoor je kindje veel minder moeite hoeft te doen om het in zijn mondje te houden en de speen er ook veel minder snel uit valt. Dat scheelt een hoop heen en weer geloop!

Het slimme ontwerp van de BIBS speen zorgt er verder voor dat het zuigreflex van je baby ondersteund wordt. Ook handig; het schildje dat een beetje afbuigt van het gezichtje waardoor de kans op huidirritatie veel minder wordt. Ben je er helemaal klaar mee om midden in de nacht wanhopig te zoeken naar een speentje tussen de lakentjes van het bedje van je baby? Dan kies je gewoon voor een glow in the dark BIBS speen!

Wat is het nadeel van een BIBS speen?

Net als bij elke speentje zitten er ook aan het gebruik van een BIBS speen een aantal nadelen. Zo kan het veelvuldig gebruik van een speentje een negatieve invloed hebben op de stand van de kaak en de tanden. Daarnaast kan het gebruiken van een speen ervoor zorgen dat je melkproductie afneemt, omdat je kindje door de speen minder aan de borst zuigt. Geef je borstvoeding dan is het slim om te wachten met het aanbieden van een speentje tot je borstvoeding goed op gang is. Wanneer je kindje tandjes krijgt (of eerder) wil je natuurlijk graag weer van dat speentje af. Dat kan echter nog een hele uitdaging zijn wanneer jouw kindje erg gehecht is aan zijn BIBS speen. Door gewoon geen speentje aan te bieden voorkom je dikke tranen om het afscheid van een favoriet tutje.

Hoe gebruik je een BIBS speen?

Voordat je baby lekker op de speen kan sabbelen moet je de speen voor de hygiëne voorafgaande aan het eerste gebruik even steriliseren. Dat doe je door de speen vijf minuten uit te koken in kokend water. Dat betekent dat je in een pannetje water kookt, het dan van het vuur haalt en vervolgens de speen erin legt voor maximaal vijf minuten. Zet echt even een timer als je ondertussen andere dingen aan het doen bent, want als de speen te warm wordt kan hij verkleuren of zacht worden. Dat is gelijk de reden waarom de speen niet in de magnetron of vaatwasser mag en je hem ook niet in de zon moet laten liggen of op de kachel. Als er een beetje water in de speen gekomen is kun je dit er eenvoudig weer uitdrukken.

Check het speentje altijd goed voordat je het aan je baby geeft op vuil en eventuele beschadigingen. Mocht het rubber slijtage vertonen gooi de speen dan direct weg en geef hem niet meer aan je kind. De speen dien je elke vier tot zes weken te vervangen in verband met de veiligheid en hygiëne. Krijgt jouw baby het voor elkaar om de speen in zijn geheel in zijn mond te doen dan zorgen de drie gaatjes in het schildje ervoor dat je baby gewoon kan blijven ademen. Je haalt het dan eenvoudig en voorzichtig weer uit zijn mond.

Welke maat BIBS speen heb je nodig?

De BIBS spenen zijn er in drie verschillende maten; maat 1 voor de allerkleinsten van 0 tot zes maanden, maat 2 voor de wat oudere baby’s en dreumesen van zes tot achttien maanden en maat 3 is de grootste maat BIBS speen speciaal voor de echte dreumesen van achttien maanden en ouder. Wanneer je baby het speentje al een tijdje gebruik kan de speen wat groter worden. Dit komt doordat de speen van natuurrubber gemaakt is en dat is normaal en kan geen kwaad. Soms moet je kindje echter even weer wennen aan een nieuw speentje wanneer je de oude vervangt of overstapt op een ander maatje.

Is een BIBS speen veilig?

Fopspenen die in Nederland verkocht worden moeten voldoen aan de Europese wetgeving. Dat betekent dat fopspenen, en dus ook de BIBS spenen moeten voldoen aan NEN-EN 1400-1, -2 en -3, en dat speentjes die voldoen aan de richtlijnen een keurmerk dragen met een EN- nummer. Alle BIBS spenen horen dit keurmerk te dragen, maar controleer dit toch bij aankoop van je speentjes. Daarnaast kun je alleen veilig gebruik maken van speentjes wanneer je alle veiligheidsvoorschriften naleeft. De Europese richtlijnen stellen dat je een fopspeen elke zes tot acht weken dient te vervangen om er veilig gebruik van te maken. Bij de BIBS spenen is deze termijn vanwege het natuurrubber dus iets korter, namelijk vier tot zes weken. Om zeker te weten dat je kindje veilig gebruik kan maken van zijn speentje, doe je er goed aan om te stoppen met het gebruik van een speen zodra je kindje tandjes krijgt. Om eventuele zuig of bijtbehoefte dan te bevredigen kun je beter overstappen op een bijtring of ander veilig bijtspeeltje.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10