Home 5 Algemeen 5 Boxkleed

Boxkleed

Aan een (pasgeboren) baby heb je je handen behoorlijk vol, letterlijk en figuurlijk. Dan is het zo nu en dan noodzakelijk om je baby even op een zacht en veilig plekje neer te kunnen leggen; in zijn wiegje, bedje, kinderwagen, wipstoeltje of natuurlijk in de box op een heerlijk zacht, comfortabel en prachtig boxkleed.

Wat is een boxkleed?

Als je net een box hebt gekocht dan heb je direct in de gaten dat je je kindje hier niet zomaar in kan leggen. Dan zou hij namelijk op een houten, harde ondergrond liggen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien staat de box meestal middenin je woonkamer en is het ook wel leuk om dat enorme nieuwe meubelstuk een beetje op te leuken. Daarom heb je een boxkleed nodig. Een boxkleed is een lekker dik en heerlijk zacht kleed dat (als je het juiste formaat hebt gekocht) perfect past in de box, waardoor je kindje heerlijk comfortabel en veilig kan liggen en rollebollen wanneer hij tijd in de box doorbrengt. Een boxkleed wordt ook wel eens een parklegger genoemd, omdat je het kleed ook makkelijk overal mee naar toe neemt.

Wanneer gebruik je een boxkleed? 

Een boxkleed gebruik je wanneer je een box hebt aangeschaft om je kindje in te leggen wanneer jij hem niet kunt vasthouden, wanneer hij moet uitrusten of lekker gaat slapen. De meeste ouders gebruiken de box in het begin, als de baby nog heel klein is, voornamelijk om het (reis)wiegje of nestje in te leggen, waar de baby dan in slaapt. Voor je baby kan het fijn zijn om in de woonkamer te slapen zodat hij jou kan horen (en jij hem) en vlak bij jou is. Bovendien went hij zo aan alle dagelijkse geluidjes en aan het dag- en nachtritme. Ook al gebruik je de box niet direct, dan schaf je toch een boxkleed aan, al was het maar omdat dit er gewoon veel mooier uitziet dan een kale, lege box. Wanneer je kindje iets groter wordt kan de box ook een veilige plek zijn om lekker te spelen en te oefenen met omrollen, zitten en staan. Het is voor je kindje vooral fijn als hij even op een rustig en veilig plekje kan zitten wanneer er erg veel prikkels in huis zijn, zoals andere kinderen en huisdieren. Natuurlijk is het voor je zelf handig om je handen even vrij te hebben. Heeft je kleintje iets meer vrijheid nodig of is hij de box zat? Dan kun je het boxkleed ook heel goed gebruiken als speelkleed op de grond.

Een boxkleed of een boxmatras?

Een boxmatras is een matras dat je in de box kunt leggen om ervoor te zorgen dat je kindje zo comfortabel mogelijk kan liggen. Het lijkt op een matrasje dat je in een ledikantje legt, maar heeft dan het formaat van je box. Of je een boxmatras nodig hebt hangt een beetje af van het boxkleed dat je hebt gekocht. De meeste boxkleden zijn al lekker dik, zacht en comfortabel. Een boxmatras voegt daar misschien niet zo heel veel meer aan toe. Is jouw boxkleed wat dunner, bijvoorbeeld omdat je kindje in de zomer geboren is en je voor een stof hebt gekozen die wat beter ademt, dan kan het voor je kindje heel prettig zijn om er een boxmatras onder te leggen, zodat de ondergrond toch lekker zacht is.

Waar moet je aan denken bij het kopen van een boxkleed?

Hoewel veel boxen een standaard afmeting hebben van 80 x 100 cm is het slim om dit toch eerst even op te meten, zodat je zeker weet dat je ook het juiste formaat boxkleed aanschaft. Want het is natuurlijk heel sneu als het boxkleed te klein blijkt. Zorg er dan ook voor dat het boxkleed altijd een paar centimeter groter is dan de box zelf. Als dit betekent dat de randjes van het kleed een beetje opstaan, maak je daar dan niet druk om wat dat is juist alleen maar handig. Je kunt naast een rechthoekig of vierkant boxkleed ook kiezen voor een rond boxkleed (als je ook een ronde box hebt tenminste).

Ook qua materiaal kun je alle kanten op. De meeste boxkleden zijn gemaakt van een lekker zacht stofje zodat je kindje heerlijk kan liggen of spelen. Maar er zijn ook boxkleden van plastic. Misschien iets minder comfortabel voor je kindje, maar wel erg praktisch want er wordt nog wel eens gespuugd in de box en met een plastic kleed veeg je dat zo weg met een doekje. Kies je toch voor een stoffen boxkleed dan is het slim om er twee aan te schaffen zodat je een vervanger hebt wanneer er eentje in de was zit.

Daarnaast zijn er natuurlijk boxkleden in allerlei kleuren, met leuke printjes of populaire karakters erop zoals Nijntje of Jip en Janneke. Ook heb je boxkleden waarop allerlei leuke dingetjes te ontdekken zijn zoals bij het boxkleed van Little Dutch.

Zoals hierboven ook al genoemd werd heb je dus kleden die lekker dik zijn, maar ook kleden die iets dunner zijn. Vooral in de zomer is het een idee om een boxkleed van katoen te verkiezen boven zo’n dik en fluffy badstoffen boxkleed omdat dit iets koeler ligt voor je kleintje. Net als bij veel andere babyspulletjes kun je het ook bij de aanschaf van een boxkleed zo gek maken als je zelf wilt. Je tikt er namelijk al eentje op de kop voor een tientje, maar je hebt ze ook voor vijftig euro.

Zelf een boxkleed maken

Wil je helemaal iets bijzonders maken voor je baby of voor iemand die een kindje verwacht? Maak dan gewoon je eigen boxkleed! In een mooie zachte kleur, met een vrolijk printje of leuke lapjes, zelfgemaakt is natuurlijk altijd one of a kind en daarmee een superorigineel kraamcadeautje.

Geef een boxkleed als kraamcadeautje

Een extra boxkleed is altijd handig. Voor het geval er eentje (en de backup ook) vies wordt of om er eentje in de box te leggen én eentje op de grond, zodat je niet steeds hoeft te wisselen. Een mooi boxkleed is dus een uitstekende keuze om toekomstige of gloednieuwe ouders mee te verblijden.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10