Home 5 Algemeen 5 Heb je je eerste gezinswoning gekocht? Deze verzekeringen heb je nodig

Heb je je eerste gezinswoning gekocht? Deze verzekeringen heb je nodig

Een eengezinswoning is ideaal om samen met je partner een gezinnetje te stichten. In veel van dit soort woningen kun je prima één, twee of zelfs drie kinderen krijgen. Zijn jullie onlangs de gelukkige eigenaar geworden van een eengezinswoning? Dan kun je vast niet wachten tot je de sleutel krijgt. In aanloop naar de sleuteloverdracht is het verstandig om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed verzekerd bent op het moment dat jullie officieel eigenaar worden van de woning. Maar welke verzekering heb je eigenlijk nodig voor een eengezinswoning? Je leest het hier!

Opstalverzekering

Wettelijk gezien ben je weliswaar niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar in de praktijk kun je er vaak niet omheen. De kans is namelijk groot dat je een hypotheek afgesloten hebt om de woning te financieren. De meeste banken verplichten je dan om een woonhuisverzekering – zoals een opstalverzekering ook wel genoemd wordt – af te sluiten. Niet gek, want deze verzekering dekt schade aan je huis door bijvoorbeeld brand, storm, neerslag, vorst en inbraak. Ook alles wat aan je woning vastzit, valt binnen de dekking van een opstalverzekering.

Inboedelverzekering

Een tweede woonverzekering die niet mag ontbreken als je je eerste eengezinswoning gekocht hebt, is de inboedelverzekering. In tegenstelling tot een opstalverzekering dekt een inboedelverzekering juist schade aan de losse spullen in huis. Hiertoe behoren niet alleen meubels, maar ook elektrische apparaten. Aangezien deze spullen samen een hoge waarde vertegenwoordigen, is het verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Beschadigen losse spullen door brand, rook, roet, storm, regen, sneeuw, hagel, blikseminslag, inbraak, diefstal of vandalisme? Dan keert een verzekeraar geld uit. Bij de meeste verzekeraars kun je schade door eigen schuld meeverzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering

Naast woonverzekeringen zijn er nog andere verzekeringen die van pas komen als je je eerste eengezinswoning gekocht hebt. Een aansprakelijkheidsverzekering is hier een voorbeeld van. Deze verzekering komt van pas als jij, je partner, kind, huisdier of woning schade aanricht aan (spullen van) iemand anders. Waait er tijdens een storm een boom om in je tuin en valt deze op de auto van de buren? Dan ben jij aansprakelijk voor de schade. Het is immers jouw boom. Als je verzekerd bent voor aansprakelijkheid, vergoedt je verzekeraar dergelijke schade.

BuitenDeDeur verzekering

Met een inboedelverzekering zijn de losse spullen in huis goed verzekerd. Helaas kan er buitenshuis ook schade aan je eigendommen ontstaan. Zo kan je smartphone bijvoorbeeld beschadigen of gestolen worden als je onderweg bent. Daarnaast kun je dit apparaat verliezen. Denk niet dat een inboedelverzekering deze schade dekt, want dat is niet het geval. Een BuitenDeDeur verzekering doet dit wel. Deze verzekering dekt schade, verlies en diefstal van persoonlijke bezittingen als je buiten je woning in Nederland bent.

Overlijdensrisicoverzekering

Tot slot is een overlijdensrisicoverzekering het overwegen waard. Dit is zeker het geval als je een hypotheek hebt afgesloten om je eerste eengezinswoning te kopen. Als jij of je partner plotseling overlijdt, moet de ander alle lasten in zijn eentje dragen. Omdat dit niet altijd mogelijk is, zit er soms niets anders op dan de woning verkopen. Met een overlijdensrisicoverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. Deze levensverzekering keert eenmalig een bedrag uit als je binnen de looptijd overlijdt. Je partner kan dit geld onder meer gebruiken om de hypotheek af te lossen.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10