Laten we maar met de deur in huis vallen; een samengesteld gezin is echt anders dan een traditioneel gezin. Niet alleen heb jij al een teleurstelling achter de rug, je nieuwe partner en de kinderen hebben dat ook. Dat maakt dat je extra voorzichtig bent. Een nieuw samengesteld gezin vormen is een grote stap maar brengt ook veel nieuwe kansen met zich mee. Voor jou de do’s en do’nts om je nieuwe samengestelde gezin tot nieuw gezellig gezin te maken.
Het kan zijn dat je kind bang is om je te verliezen. Je nieuwe partner maar ook de kinderen van je nieuwe partner kunnen dan een bedreiging vormen. Ze kunnen onbedoeld het gevoel krijgen dat ze niet meer meetellen. Denk daarom goed na over de volgende zaken:
- Geef je kinderen (maar ook jezelf) tijd om te wennen aan de situatie. Houd rekening met elkaars gevoelens en betrek de kinderen in het mee opbouwen van het nieuwe gezin zoals bijvoorbeeld de kamerindeling.
- Trek stiefkinderen niet voor maar stel ze ook niet op een tweede plaats.
- Stel je kinderen gerust door te vertellen dat jullie relatie niet zal veranderen. Je blijft de ouder en je blijft gewoon net zoveel van ze houden. De andere kinderen komen er bij maar dat betekent niet dat je liefde voor je eigen kinderen minder wordt.
- Maak meteen duidelijk dat er regels zijn die door iedereen moeten worden gevolgd, ongeacht de leeftijd. Doe dit ook consequent.
- Communicatie is de sleutel tot succes. Hebben je kinderen vragen, twijfels of hebben ze het even lastig, laat ze weten dat ze dan altijd bij jou terecht kunnen. Bespreek alle veranderingen in de gezinssituatie zodat ze de rust en vertrouwen krijgen dat ze er bij horen.
Nieuwe huisregels
In elk gezin gelden regels, de zogenaamde huisregels. In het ene gezin zijn die strenger dan in het anderen en soms zijn ze zo ingesleten dat het niet eens regels lijken. Dan is het goed om te bedenken dat een ander jouw regels misschien helemaal niet zo gewoon vindt. Ga je weer samenwonen, bedenk dan dat er met je nieuwe partner maar ook met de kinderen een evenwicht, een nieuwe ‘gewoon’ moet worden gezocht in de regels. Wat mag bij de een wel en bij de ander niet? Waar kun je elkaar vinden in een goed gemiddelde en waar neem je de nieuwe regels graag over? Blijf in elk geval niet elk je eigen regels hanteren want dat zorgt voor verwarring en jaloezie. Kijk liever naar wat je beide echt belangrijk vindt.
Een goede uitgangspositie is te bedenken dat wanneer kinderen opeens veel meer regels moeten volgen, ze dat zo naar kunnen vinden dat ze zich al direct gaan verzetten. Bespreek daarom de nieuwe regels gezamenlijk en op een manier die bij de leeftijd van de kinderen past. Maak daarbij wel duidelijk dat iedereen deze regels moet volgen. Maak de regels daarom zo eenvoudig mogelijk zodat ze te begrijpen en te onthouden zijn. Probeer ook aan te geven waarom de regels gelden, kinderen accepteren makkelijker nieuwe regels als ze het nut er van in zien, ook als ze klein zijn. En zorg dat de kinderen een bonus hebben. Voor beide kanten iets dat eerst niet mocht wat nu wel mag of iets waarvan je weet dat ze daar extra blij van worden.
Een goede uitgangspositie kiezen
Niet alleen voor de kinderen is het belangrijk om alles goed te bespreken. Ook voor jullie is het belangrijk om alle grote mensen zaken goed te bespreken en te regelen. Heb je je zaakjes goed op orde, dan creëer je daarmee rust. Dat is niet alleen goed voor jullie maar ook voor de kinderen. Het maken van goede afspraken over bezittingen, financiën en wat gebeurt er als het fout gaat, is de basis. En natuurlijk klinkt het opstellen van een overeenkomst niet romantisch en wil je aan het onderwerp het samenlevingscontract ontbinden al helemaal niet denken, toch is het goed om het geregeld te hebben. Al deze zaken geven je houvast en rust en helpen je direct door de eerste meningsverschillen heen te komen. Een notaris kan je daar goed bij helpen en je advies geven wat voor jullie een goede oplossing is. Daarnaast kan een notaris je ook direct een idee geven over de kosten Geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract kosten. Want een goed begin is het halve werk.