Home 5 Algemeen 5 Kan je in de overgang toch zwanger raken? 

Kan je in de overgang toch zwanger raken? 

Wanneer vrouwen ouder worden neemt de hoeveelheid eicellen af. Hierdoor krijg je als vrouw onregelmatige menstruaties en uiteindelijk wordt je helemaal niet meer ongesteld en onvruchtbaar. Kan je in dat proces überhaupt nog wel zwanger worden? Lees hier hoe dat zit.

Wanneer je graag zwanger wilt worden is het nodig dat er een eicel vrijkomt uit een van je eierstokken: de eisprong. Wanneer je als meisje wordt geboren zitten er in je eierstokken miljoenen onrijpe eicellen. Meteen na de geboorte sterven eicellen af. Wanneer je tussen de vijfenveertig en zestig jaar oud bent raken je eicellen bijna op en daalt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in je lichaam. De zogenoemde overgang.

Onregelmatige cyclus, toch kansen 

Deze periode wordt voor de meeste vrouwen gekenmerkt met symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename, maar ook hartklachten vrouwen komen voor. Daarnaast wordt je menstruatiecyclus onregelmatig. De ene keer duurt een ongesteldheid langer en de andere keer heb je er minder last van en is het korter. Hoe ouder je als vrouw wordt hoe minder het wordt qua vruchtbaarheid. Toch is het zo dat wanneer je nog menstrueert je nog altijd kans hebt om zwanger te worden. Er kan immers nog altijd een eicel vrijkomen.

Menopauze 

Wanneer je een aantal maanden niet ongesteld bent geworden weet je niet zeker of je definitief onvruchtbaar bent. Pas wanneer je een jaar niet meer ongesteld bent geworden kun je vaststellen dat er een einde is gekomen aan je menstruaties. De allerlaatste keer wordt de menopauze genoemd. Normaal gesproken is dit rond je vijftigste levensjaar. Helaas komen sommige vrouwen in de vervroegde overgang. Je kunt dan nog zwanger worden als er eicellen aanwezig zijn, maar wanneer je de diagnose vervroegd in de overgang krijgt is de kans niet zo groot.

Anticonceptie 

De leeftijd waarop de menopauze plaats vindt en je dus niet meer zwanger kunt raken is bij iedere vrouw anders. Wil je niet meer zwanger raken dan moet je altijd tot een jaar na je laatste menstruatie op anticonceptie letten. Wanneer je de pil gebruikt dan merk je de symptomen van de overgang minder. Alleen tijdens de stopweek merk je wellicht dat je last krijgt van nachtelijk transpireren, opvliegers, problemen met je gewicht, afvallen in de overgang is een stuk lastiger etc.

De weken wanneer je de pil slikt heb je minder last van overgangsverschijnselen. Ga je stoppen met de pil dan is het niet meteen duidelijk of je nog een keer ongesteld gaat worden. Gebruik daarom in die periode een ander anticonceptiemiddel, zoals een condoom of een spiraaltje.

Zwanger of toch de overgang? 

Wanneer je als vrouw zwanger wordt dan neemt de productie van je hormonen behoorlijk toe. Dat moet ook, want dat is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de baby. Wanneer je veertig bent neemt de productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron af. Beide zijn processen waar je lichaam aan moet wennen en de symptomen die daarmee gepaard gaan lijken zowel op de overgang als op een zwangerschap. Soms is het nodig dat een huisarts moet bepalen waar je mee te maken hebt. Bij twijfel altijd hulp zoeken.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

  1. Noah
  2. Sem
  3. Liam
  4. Lucas
  5. Daan

Top meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Mila
  4. Tess
  5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10