Home 5 Babynamen 5 Naamtrends in de afgelopen decennia: Hoe naamvoorkeuren in de loop der tijd zijn geëvolueerd

Naamtrends in de afgelopen decennia: Hoe naamvoorkeuren in de loop der tijd zijn geëvolueerd

Ouders vinden het spannend om hun kind een naam te geven. Niet elke ouder vernoemt zijn pasgeboren geluksbundel naar historische figuren. Bij het kiezen van een naam zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals religieus belang, familiegeschiedenis en persoonlijke voorkeuren. Het gevolg is dat de meeste mensen zeer selectief zijn bij het vernoemen van hun kinderen. Er is altijd een gevoel van zorgvuldigheid geweest bij het kiezen van deze belangrijke beslissing omdat de naam van een baby ook invloed kan hebben op zijn succes en hem acceptabeler kan maken.

Het spreekt voor zich dat de gewoonten op het gebied van babynamen en de acceptatie van bepaalde namen in de loop der tijd zijn veranderd. De keuze van namen, hun betekenis en de culturele of historische context waarin ze worden gebruikt, zijn slechts enkele voorbeelden van hoe naamgevingsconventies zijn geëvolueerd. De volgende opvallende kenmerken laten zien hoe naamkeuzes in de loop der tijd zijn veranderd:

Sportnamen

Jongens hebben zich altijd aangetrokken gevoeld tot de namen van sporthelden. Op dit moment zijn Lionel Messi en Cristiano Ronaldo de boegbeelden van het hedendaagse voetbal. Beiden zijn geliefd bij zowel mannen als vrouwen en hebben al vele records verbrijzeld. Dit is zelfs te zien op gokwebsites zoals Bet777, waar ze berichten sturen naar gebruikers om te wedden op de scores van hun favoriete spelers. Het is logisch dat het aantal jongens met de namen Messi en Ronaldo is toegenomen.

Popnamen

Niet onverwacht zijn de bekendste namen van de afgelopen jaren beïnvloed door de populaire cultuur. Het meest bekeken televisieprogramma van dit moment, “Game of Thrones”, heeft de beslissingen van sommige mensen beïnvloed. Mensen zijn sterk overtuigd van de personages die ze het meest aanbidden en van de slechte namen die ze beter kunnen vermijden. De trend van ongewone babynamen gebaseerd op personages uit de tv-serie is aangevoerd door enkele van de meest geliefde personages uit de serie, zoals Khaleesi, Arya en Tyrion.

Babynamen van beroemdheden

Er is een merkbare interesse in namen die ongebruikelijk lijken bij beroemdheden. Hoewel ze enigszins bizar zijn, zijn namen als North West, Blue Ivy en Blue Angel redelijk populair onder de rijke en bekende mensen. Zelfs de typische huisvrouw heeft deze praktijk overgenomen. Daarnaast laat een beweging weg van conventionele christelijke namen zien dat mensen meer gedurfde namen kiezen. In de afgelopen tien jaar hebben namen die vroeger werden geassocieerd met hippies, zoals Coco, Flower en Blaze, aan populariteit gewonnen.

Natuurlijke en milieugeïnspireerde namen

Als gevolg van een groter publiek bewustzijn van ecologische kwesties, is er een stijging in de populariteit van namen die zijn afgeleid van de natuurlijke wereld. Vintage revival, waarbij een terugkeer naar klassieke of vintage namen een van de naamgevingsgrillen is die soms wordt aangewakkerd door de wens om een band met het verleden op te bouwen. Naarmate meer mensen genderneutrale namen omarmen of namen die de conventionele genderconventies tarten, worden traditionele geslachtsspecifieke namen minder rigide.

Laatste gedachten

Het is cruciaal om te onthouden dat naamvoorkeuren sterk kunnen verschillen tussen individuen en dat deze tendensen generalisaties zijn. Bovendien hebben geografische en culturele verschillen een grote invloed op naampatronen. Bepaalde landen of culturen hebben heel andere naamgevingsgewoonten dan andere.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10