Home 5 Algemeen 5 Naar de fysiotherapeut voor sterke rug- en bekkenbodemspieren

Naar de fysiotherapeut voor sterke rug- en bekkenbodemspieren

Een fysiotherapeut raadplegen we bij sportblessures, blessures als het gevolg van werkgerelateerde klachten of een ongeval. Hij of zij zal een behandeling inzetten om je daar zo snel mogelijk vanaf te helpen en de spieren en gewrichten te versterken. Mensen worden mogelijk geholpen door middel van massages, dry needling en met name sporters als extra toevoeging met medical taping, zoals medical taping Drachten.

Ook doen zich blessures ten gevolge van een bevalling voor. Er wordt wel gezegd dat een bevalling voor een vrouw eenzelfde inspanning is als het lopen van een marathon. Dat betekent dat het lijf, met name de rug en het bekken, het behoorlijk te verduren krijgen. In de meeste gevallen zijn er geen complicaties omdat het lichaam van de vrouw hierop is voorbereid. In goede lichamelijke conditie zijn en het versterken van de spieren voor een bevalling is natuurlijk altijd goed. En zijn er na een bevalling rug- of bekkendbodemklachten, dan kun je daarvoor bij een fysiotherapeut terecht.

Fysio Leeuwarden: train je ‘core’ 

Laten we vooropstellen dat wie regelmatig sport in de meeste gevallen goed op een bevalling is voorbereid. Een goede conditie hebben en sterke spieren helpen om een bevalling goed door te komen. Rugklachten kunnen worden voorkomen door sterke buikspieren en bekkenbodemspieren. Met name als de zogenoemde ‘core’ sterk is, kan je heel wat hebben. Deze zogenoemde corestabilitytraining kun je prima thuis zelf doen. Gewoon in de huiskamer, de tuin of in het park. Je hebt er niet of nauwelijks spullen voor nodig, hoogstens een matje of een stukje gras. Met krukje, bezemsteel, flessen gevuld met water of het bankje in het park kom je al een heel eind. Je eigen lichaamsgewicht doet de rest. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het hierbij niet louter om ‘planken’. Dat is een prima oefening, maar er is meer. Een reeks aan kracht- en stabiliteitsoefeningen maken deel uit van de corestabilitytraining.

Mochten er zich na een bevalling toch problemen voordoen, bijvoorbeeld lage rugpijn of bekkenbodemproblemen, dan biedt de fysiotherapeut soelaas. Fysio Leeuwarden zal een gerichte behandeling inzetten om de klachten zo snel mogelijk te verhelpen. Lage rug- en bekkenbodemoefeningen maken veelal deel uit van deze behandeling. Die oefeningen kun je dan na een behandeling thuis doen.

Hier alvast enkele tips om de bekkenbodem te trainen:

  1. Zorg altijd voor een rechte houding. Op die manier kun je de bekkenbodemspieren veel beter aanspannen.
  2. Doe bewust een buikademhaling. Dat zorgt ervoor dat de bekkenbodemspieren bij de in- en uitademing op en neer bewegen. Het biedt ontspanning en daarmee meer mogelijkheden om deze spieren te trainen. Bij zwangere vrouwen drukt de baby in de buikholte, waardoor die buikademhaling lastiger gaat. Dit zorgt er weer voor dat na een bevalling de buikademhaling vaak vergeten is. Probeer na de bevalling dit weer te oefenen.
  3. Train je bekkenbodemspieren door ze steeds een beetje langer aan te spannen. Begin bijvoorbeeld met drie keer per dag deze drie keer tien tellen aan te spannen. Je kunt het overal uitvoeren. Voor de televisie, in de winkel, tijdens het wachten bij de tandarts en ga zo maar door.
  4. Squatten is een goeie manier om de spieren te trainen. Zorg dat de onderrug recht blijft. Druk op de bovenbenen is goed, op de onderrug niet.
  5. Vraag je fysiotherapeut om meer gerichte oefeningen om je bekkenbodemspieren te versterken. Fysio Franeker geeft regelmatig gericht advies. Als je een bezoek aan de fysiotherapeut hebt gebracht, kun je geattendeerd worden op de Physiapp. Een inlogcode is nodig (via de fysiotherapeutpraktijk) om daar gebruik van te maken. Hier worden oefeningen gepresenteerd in foto- en filmbeelden gericht op jouw behoefte. Wel zo makkelijk. Het is een handige app om te zien hoe je de oefeningen thuis het beste kunt uitvoeren.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

  1. Noah
  2. Sem
  3. Liam
  4. Lucas
  5. Daan

Top meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Mila
  4. Tess
  5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10