Home 5 Algemeen 5 Onverwachte klachten tijdens de overgang

Onverwachte klachten tijdens de overgang

Zo rond hun vijftigste krijgen de meeste vrouwen te maken met maken met de menopauze. Wie aan de overgang denkt, denkt meteen aan opvliegers en een slecht humeur als gevolg van hormonale schommelingen. En hoewel dit inderdaad enkele van de meest voorkomende overgangsklachten zijn, kunnen er ook symptomen de kop op steken waar je veel minder over hoort, en die dan dus behoorlijk onverwacht kunnen zijn. Hieronder besteden we graag aandacht aan deze klachten.

Duizeligheid door de overgang

Het kan best wel beangstigend zijn als de wereld ineens begint te draaien, of wanneer je plotseling licht wordt in je hoofd. Een van de minder bekende overgangsklachten is duizeligheid. Deze duizeligheid tijdens de overgang wordt vermoedelijk veroorzaakt door een schommeling in je progesteron wat ervoor zorgt dat de vloeistof in je evenwichtsorgaan dikker wordt en waardoor er een verkeerd signaal naar je hersenen gestuurd wordt. Dit zorgt voor dat vervelende draaierige gevoel, alsof je een paar wijntjes teveel hebt gehad, maar dan niet op een fijne manier. Ook oververmoeidheid, stress en een lage suikerspiegel kunnen duizeligheid in de hand werken Deze duizeligheid kan op elk moment op komen zetten; wanneer je gewoon rustig zit, maar ook wanneer je op de fiets zit of in de auto. Doordat het zo onverwacht komt kun je er ook niet echt op anticiperen waardoor het heel belemmerend kan werken. Als je er regelmatig last van hebt kan het ook tot angstklachten lijden. Het enige wat je kunt doen is rustig blijven ademhalen, als het mogelijk is even gaan liggen of anders je hoofd tussen je knieën doen. Een aanval van duizeligheid duurt gelukkig vaak maar even, van een paar tellen tot een of twee minuten.

Oogmigraine tijdens de overgang

Zwarte vlekken of kleuren, sterretjes of een golvend patroon zijn storingen in je gezichtsveld waar je flink van kan schrikken als je het nog nooit eerder hebt meegemaakt. Deze storingen in je blikveld worden veroorzaakt door oogmigraine; een klacht waar je tijdens de overgang last van kunt krijgen. Hoewel deze storingen erg vervelend zijn kunnen ze op zichzelf geen kwaad. Wel kan het een gevaarlijke situatie opleveren wanneer je op de fiets zit of in de auto rijdt of iets anders aan het doen bent waarbij je scherp moet blijven en goed moet kunnen zien. De duur van oogmigraine kan verschillen van enkele minuten tot een half uur. Soms is oogmigraine een voorbode van een migraine aanval. Tijdens de overgang geven vrouwen vaker aan last te hebben van oogmigraine, zonder dat hier hoofdpijn bij komt kijken. Het is niet duidelijk waar dit door veroorzaakt wordt.

Vaginale klachten door de overgang

Door de schommelingen in de hormoonhuishouding en de afname van oestrogeen wordt het slijmvlies in de vagina dunner en droger. Hierdoor krijgen vrouwen soms jeuk en een branderig gevoel tijdens het plassen en zijn ze bovendien gevoeliger voor infecties in de vagina en de blaas. Door deze hormonale schommelingen kan het libido ook veranderen, waardoor je minder zin hebt in seks. Ook kan het droger worden van de vagina ervoor zorgen dat seks ongemakkelijk of zelfs pijnlijk wordt, wat ook weer van invloed kan zijn op je seksdrive. Door glijmiddel te gebruiken en de tijd te nemen tijdens het vrijen kun je dit probleem meestal goed oplossen.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10