Home 5 Babykamer 5 Tips voor het veilig inrichten van je babykamer

Tips voor het veilig inrichten van je babykamer

Dit is misschien wel het leukste om mee bezig te zijn tijdens je zwangerschap. Het inrichten van de babykamer. In je hoofd heb je allerlei ideeën over hoe jij wilt dat de babykamer eruit gaat zien. Het hele internet struin je af en je maakt moodboards met hoe de babykamer eruit moet komen te zien. Welke meubels vind je mooi, welk behang kies je en welk kleurenpalet? We begrijpen dat je vooral bezig bent met hoe de babykamer eruit moet komen te zien, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de praktisch, veilig en comfortabel. We geven je daarom wat tips voor het inrichten van de babykamer.

Rust

Baby’s hebben natuurlijk veel belang bij de 3 R’s. Rust, regelmaat en reinheid. Rust is ook erg belangrijk in de babykamer. Hier kan je op verschillende manieren voor zorgen. Kies de juiste verlichting voor de babykamer en zorg ervoor dat het licht niet te fel is. Fel licht voor je kindje terwijl het in zijn ledikantje ligt is ontzettend slecht en storend. Let er dus goed op dat je kiest voor een juiste warme verlichting. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van een nachtlampje of een design vloerlamp voor wanneer je wat meer licht nodig hebt.

Kleur op de muur

De kleuren op de muren en de kleuren van het behang zijn ook bepalend of jouw kindje in een rustige babykamer ligt. Je kan daarom beter kiezen voor lichte en zachte kleuren. Maak geen gebruik van felle kleuren. Om de kamer wat meer sfeer te geven kan je gebruiken maken van zachte wanddecoratie of een leuk speelkleed. Wanneer je kindje wat groter is, adviseren wij om geen speelgoed op de kamer te zetten. Zo bevorder je het slapen in de slaapkamer.

Denk vooral ook aan jezelf

Tijdens het inrichten van de babykamer denken we vaak aan alles voor je kindje. Dit is natuurlijk ook super goed, maar denk vooral ook aan jezelf. Het zijn uiteindelijk de mama’s en papa’s die voor het kindje zorgen in de babykamer. Zoek dus bijvoorbeeld een fijne, comfortabele fauteuil uit voor op de babykamer. Zo kan je tijdens de nachtvoeding comfortabel je kleintje voeden. Let er ook op wanneer je alle meubels binnen hebt, waar je deze plaatst. Het is verstandig om de kledingkast dicht bij de commode en het vintage nachtkastje te plaatsen. Zo heb je alles dichtbij liggen en hoef je niet eerst naar de andere kant van de kamer te lopen.

Veiligheid in de babykamer

Tuurlijk denk je hier zelf ook aan maar dit is toch wel echt de belangrijkste tip! De veiligheid in de babykamer. Er komt namelijk nog meer bij kijken dan je voorheen zult denken.

 • De kamertemperatuur voor de baby ligt tussen 16 en 18 graden en de kamer moet constant geventileerd worden. Zorg er dus voor dat je eventueel een thermometer ophangt en ramen kunt open zetten om te ventileren.
 • Zorg ervoor dat er geen losse draden of voorwerpen in de omgeving zitten. Kindjes kunnen overal aan gaan zitten met hun vingertjes omdat ze erg nieuwsgierig zijn. Plak stopcontacten ook af met speciale afdekplaatjes.
 • Zorg ervoor dat het ledikantje niet in de buurt staat van de verwarming. Je baby kan zich hier aan verbranden.
 • Hang gordijnen op tegen de zon en zorg ervoor dat je baby niet op de tocht ligt. De lichaamstemperatuur hebben ze nog niet zelf onder controle. Ze kunnen dus snel oververhit raken of juist ziek worden wanneer ze op de tocht liggen.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10