Home 5 Babykamer 5 Wanneer kan je kind over op een peuterbed?

Wanneer kan je kind over op een peuterbed?

Het overstappen van de ledikant naar een peuterbed is een enorme mijlpaal in het leven van je kindje. Daarom is het ook belangrijk dat deze overgang op het juiste moment in het leven van je kindje gebeurt. Maar, wanneer is het de juiste tijd om deze overstap te maken? Hierover kun je meer lezen in dit artikel.

Let op de fysieke vaardigheden van je kindje

Vaak wordt er gezegd dat het tijd is om van de ledikant naar een peuterbed over te stappen, wanneer je kindje tussen de 2 en 3 jaar oud is. Maar, omdat elk kindje natuurlijk om zijn of haar eigen manier ontwikkelt, kan je eigenlijk geen leeftijd aan dit moment koppelen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de fysieke vaardigheden van jouw kindje. Je kindje moet bijvoorbeeld fysiek in staat zijn om in en uit het bed te klimmen en zich ook veilig kunnen voelen zonder de spijlen die de ledikant heeft.

De ruimte

Natuurlijk is de ruimte die je kindje nodig heeft een belangrijke factor bij het bepalen of je kindje klaar is voor de overstap. Wanneer je kindje in een groeispurt terecht komt en niet comfortabel meer in de ledikant kan liggen, is het natuurlijk tijd om te verwisselen van bed. Hierbij zou je kunnen aanhouden dat wanneer de overgebleven ruimte minder dan 20 cm is, dat het tijd wordt om over te stappen.

De veiligheid

Veiligheid is natuurlijk een erg belangrijk punt. Heb je door dat je kindje vaker uit de ledikant probeert te klimmen? Dan kan dat erg gevaarlijk zijn, en is het echt tijd om een peuterbed aan te schaffen. Een peuterbed is extra laag en biedt je kindje daarom dan ook de kans om op een veilige manier in en uit het bed te klimmen. Zo is het klim gedrag van je kindje dus ook een goede manier om te beslissen of het de juiste tijd is.

Luister naar je kindje

Bij het maken van zo een belangrijke keuze, is het natuurlijk ook belangrijk dat je luistert naar de wensen en behoeften van je kindje. Misschien kan je kindje nog geen volledige gesprekken met je voeren, maar je kunt aan het enthousiasme en de lichaamshouding van je kindje zeker wel merken of je kindje klaar is voor een peuterbed. Communiceer dus met je kindje en laat eens aan hem of haar zien wat het toekomstige bedje zal zijn.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10