Home 5 Trends 5 Worden deze vijftien vintage meisjesnamen straks weer helemaal modern? 

Worden deze vijftien vintage meisjesnamen straks weer helemaal modern? 

Er zijn stellen die ruim voordat ze zwanger zijn al namen voor hun toekomstige kinderen hebben bedacht. Of je hebt zelf al heel lang een naam in gedachten. Maar wat als jouw partner die naam niet leuk vindt? Je moet toch met zijn tweeën eruit zien te komen. Een voornaam kiezen is best een moeilijke opdracht. Wellicht wil je niet de zoveelste Anna op de wereld zetten.

Over Anna gesproken. Die naam doet het nog altijd goed in de top 100 lijstjes, maar namen zoals Pauline of Rosalinde worden anno 2020 bestempeld als ouderwets. In de jaren zestig en zeventig waren Hollandse namen erg in trek, zoals bijvoorbeeld Maria. Tegenwoordig hoor je veel buitenlandse namen zoals Liv. En wat dacht je van de rol van bekende mensen? Toen Xander de Buisonjé en Wendy van Dijk hun zoontje de naam Sem gaven volgenden velen hun voorbeeld.

Meisjesnaam Bianca  

Terug naar het verleden. Vroeger was het heel normaal dat hele generaties dezelfde namen droegen. Een pasgeboren baby werd immers bijna altijd vernoemd. Dat was nu eenmaal zo. In de jaren zeventig kwam daar verandering in. Dat kwam onder andere doordat mensen minder vaak naar de kerk gingen. Een tweede trend was dat Amerikaanse namen in trek kwamen. Een populaire naam voor jongens was in die tijd Patrick en bij meisjes kwam de naam Bianca veelvuldig voor.

Emancipatie

Per provincie verschilt de populariteit qua namen. Iets wat opvalt in de historie is dat 1978 voor het laatst een naam in de top tien voorkomt die eindigt op ‘tje’. Namen die eindigen op tje zijn meestal namen die eigenlijk mannelijk zijn. Denk aan Dirkje en Teuntje. Die namen komen nu bijna niet meer voor en dat is te danken aan de emancipatie. Eindigt een naam op tje dan associeer je dat al snel met onderdanig.

Moderne versie meisjesnamen 

Je zou verwachten dat in 2020 weinig baby’s nog vernoemd worden. Dat is misschien zo, maar anderzijds blijkt uit de statistieken dat ouders nog steeds de naam van oma of opa kiezen voor hun pasgeboren baby. Niet altijd is het precies dezelfde naam, het kan ook een gemoderniseerde versie zijn. De naam Elisabeth komt tegenwoordig voor als Lisa of Elisa.

Moderne versie of niet feit blijft dat er vroeger prachtige namen werden gegeven. Volgens sommige experts komen deze helemaal terug. Met name als je juist wil dat jouw baby een unieke naam draagt. Daarom hebben wij er … meisjesnamen voor jou op een rij gezet.

Vijftien vintage meisjesnamen: 

 1. Charlotte 

Charlotte is een Franse naam voor meisjes met als betekenis ‘man, vrije man’. Het is een vrouwelijke versie van de naam Charles, Karel. Sinds de zeventiende eeuw komt de naam in Nederland voor. In de middeleeuwen werd de naam veelvuldig gebruikt in Europese vorsthuizen.

 1. Eva 

Eva is een Hebreeuwse naam voor meisje met als betekenis ‘de moeder van alle levenden’. De allereerste vrouw in de bijbel heette Eva. De naam kwam in de twaalfde eeuw voor in West-Europa, maar werd voor het eerst in de regio Holland vermeld in de zeventiende eeuw.

 1. Josephine 

Josephine is een Hebreeuwse naam voor meisjes met als betekenis ‘God voege toe, geve vermeerdering’. Het is een vrouwelijke versie van de naam Jozef. In Nederland kwam de naam voor het eerst voor in de veertiende eeuw.

 1. Iris 

Iris is een Griekse naam voor meisjes met als betekenis: ‘bode der goden, regenboog’. Omdat de regenboog kleurig is, is Iris ook de naam van een blom en van een deel van het oog. In Engeland werd de naam Iris in de negentiende eeuw gebruikt als voornaam van meisjes.

 1. Nora

Nora is een Ierse naam voor meisjes met als betekenis ‘eervol’ of ‘trots’. De naam komt voor in allerlei talen waardoor het een handige internationale naam is. De naam kent veel variaties, waarvan die met een h op het eind erg populair is, dus Norah.

 1. Hedwig

Hedwig is een Duitse naam voor meisjes met als betekenis ‘oorlog, strijd’. Het is een variant van Hadewig, eveneens een Duitse naam.

 1. Jeanne 

Jeanne is een Hebreeuwse naam voor meisjes met als betekenis ‘God is genadig’. De naam is afgeleid van de mannelijke variant Johannes en dat is een bekende Bijbelse naam. Door de kruistochten kwam de naam naar het Westen

 1. Martha

Martha is een Aramese naam voor meisjes met als betekenis ‘heerseres, meesteres’. Het is een Bijbelse naam. De naam wordt veel gebruikt in Engelstalige landen.

 1. Christina 

Christina is een Engelse naam voor meisjes met als betekenis ‘christen’ of ‘gezalfde’. Het is de vrouwelijke variant van Christaan. In de jaren zestig was deze naam erg populair in Nederland.

 1. Inge

Inge is een Scandinavische naam voor meisjes met als betekenis ‘dochter van een held, schoonheid’. De naam is een afgeleide van de naam Ingeborg. Tussen 1960 en 1970 werd deze naam veel gebruikt.

 1. Lydia

Lydia betekent ‘vrouw afkomstig uit Lydië’. Dat is een gebied in Klein-Azië, wat nu Turkije is. Het is een Bijbelse naam.

 1. Sophia

Sophia is een Griekse meisjesnaam met als betekenis ‘wijsheid’. Het was vroeger een populaire naam bij de adel. Ook droegen veel vorstinnen deze naam.

 1. Lena 

Lena is een Germaanse naam voor meisjes met als betekenis ‘licht’ of ‘aantrekkelijke verleidster’. In 2013 was deze naam in Popel het populairst voor meisjes.

 1. Hildegard

Hildegard is een Germaanse naam voor meisjes met als betekenis ‘strijdster’ of ‘moedige heldin’.

 1. Veronica 

Veronica is een Griekse naam voor meisjes met als betekenis ‘brengster van de zege’. De naam komt sinds de zeventiende eeuw veel in Nederland voor.

Wie weet heb je inspiratie opgedaan in bovenstaande lijst. Staat jouw favoriete naam er niet tussen? Kijk dan nog eens naar alle meisjesnamen op onze site.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10