Het klinkt gek, maar we weten waar we het over hebben: Als nieuwe ouder is het niet zo eenvoudig om je kleintje aan te kleden. Van vragen over de juiste kleding tot de beste methode, we hebben de beste tips om het aankleden van je baby gemakkelijk te maken.
Tip 1: Leg alles klaar
Het is het beste om je kleintje op het wisselstation klaar te hebben staan. Zo hoef je ze alleen maar snel te pakken als het tijd is. Insider tip: Houd ze klaar in de volgorde waarin je ze aantrekt, dus bodysuit bovenop, dan shirt, broek en jasje als het nodig is. Pro’s combineren de outfits van baby’s terwijl je nog steeds de was in de kast doet (op zijn laatst bij peuter kan het de zenuwen van de week besparen).
Tip 2: Alles draait om de baby!
Zelfs als je een miljoen dingen aan je hoofd hebt, moet je snel door het boodschappenlijstje heen praten met je partner of je moeder bellen op de luidspreker: maak van luierwissel tijd quality time voor je baby. Zelfs onze allerkleinsten werken meer mee als ze onze volledige aandacht krijgen. En later zul je die momenten missen waarop je probeerde om sokken over mini teentjes te doen. Iets oudere baby’s hebben graag een “speeltje” in hun handen, het liefst een die ze nog niet kennen!
Tip 3: Kies voor gemakkelijke babykleertjes
Natuurlijk is er geen goed of fout als het gaat om de kleding van je baby. Maar sommige stukken kunnen het aankleden een stuk makkelijker maken. Hoog op de lijst: Swaddle-bodysuits, breedtes hals-bodysuits en -shirts, bloomers en rompers met button-up-benen.
Tip 4: Houd je baby altijd vast
Als je je op het bed of op de luiertafel verschoont, moet er altijd één hand op de baby liggen, ook bij het aankleden. De kleintjes rollen altijd onverwacht voor de eerste keer en kunnen zich zo snel bezeren. En ook babyolie, luiercrème en wattenstaafjes zijn voor niemand veilig!
Tip 5: Kies comfortabele stoffen en snitten
Voor baby’s die nog erg gevoelig zijn voor temperatuur, werkt het gelaagde uiterlijk het beste: met meerdere dunne laagjes op elkaar kun je de kleding snel aanpassen als je baby het te warm of te koud krijgt. De voorkeur gaat uit naar zachte en ademende stoffen die niet vernauwen en goed gemaakte naden die niet krassen.
Tip 6: Controleer de hals!
Als je kleintje ’s nachts last heeft van het zweet op het voorhoofd of als zijn of haar handen overdag koud zijn, beginnen zelfs de meest ervaren moeders te twijfelen: is mijn baby goed gekleed? Hier is de nek test vlekkeloos: als de nek van je baby nog warm en droog aanvoelt, is hij of zij precies goed gekleed. Een zweterige nek duidt op oververhitting, in dat geval is het beter om een laagje af te doen. Een koele nek betekent dat je kleintje het koud heeft. In dit geval kun je gemakkelijk een andere laag kleding toevoegen.
Tip 7: Eerste uitrusting voor het ziekenhuis
Babykleertjes zijn in het ziekenhuis aanwezig en je krijgt snel een spoedcursus in wat je moet gebruiken en hoe. Baby’s zijn meestal gekleed in een babylijfje, romper pak met voetjes en een badjas plus muts. In de tas van de kliniek heb je één of twee outfits nodig: één voor de weg naar huis en één voor een fotosessie. De eerste is afhankelijk van het seizoen, maar moet een bodysuit, romper, jas en hoed bevatten. Handig als je een deken bij je hebt, zoals de super pluizige wollen fleece deken. We gebruiken het nog steeds, zelfs met een peuter!
Tip 8: Je baby aankleden in de winter
Zelfs in de winter kunnen baby’s het beste in laagjes worden gestoken en in temperatuur balancerende materialen: wol en wollen zijde zijn niet alleen super zacht, maar houden baby’s ook warm zonder te zweten. Snowsuits zijn super schattig en makkelijk te verzorgen, maar niet noodzakelijk voor baby’s die nog nauwelijks kruipen. Bovendien kunnen ze beperkend zijn en zijn ze niet altijd gemakkelijk aan te trekken. Wij houden van de fleece pakken van b.nosy. Extra waterafstotend en perfect voor kruipende baby’s zijn ook pakken gemaakt van wol. Tip: Wollen kleding is vaak groot en groeit gemakkelijk in één of twee maten. Je hoeft alleen maar je armen en benen om te vouwen, en het is een betaalbare investering! Last but not least: Vergeet een hoed en sjaal niet!