Home 5 Babynamen 5 Hoe kies je de naam van je tweede kind?

Hoe kies je de naam van je tweede kind?

Denk je dat de babynaam voor je eerste kindje lastig kiezen is? Wacht maar tot de tweede onderweg is. Nu is de babynaam van je kindje namelijk niet enkel meer een kwestie van smaak, maar moet de naam ook nog eens goed bij de naam van je eerste kind passen. Hoe doe je dat – een naam kiezen voor je tweede kind?

Pak je oude namenlijst erbij

Het kan zijn dat je ergens nog je lijstje met namen hebt liggen die je overwoog voor je eerste kind. Wellicht zit hier een mooie naam tussen die goed matcht met de naam van je eerstgeborene. Het kan natuurlijk ook zijn dat je smaak ondertussen helemaal veranderd is.

Kies een naam in hetzelfde genre

Heeft je eerste kind een naam dat bij een thema hoort, zoals een autonaam, stedennaam of muzieknaam? Dan is het leuk een naam uit hetzelfde genre te kiezen. Stel, je vindt verduurzamen en de natuur heel belangrijk en je hebt jouw eerste kind een ‘groene’ naam gegeven. Je vindt energie vergelijken, regenwater opvangen en elektrisch rijden tenslotte belangrijk. Waarom zou je die trend niet voortzetten wanneer je een naam kiest voor je tweede kindje?

Let in ieder geval hierop:

Begin je jouw zoektocht naar een naam voor je tweede kind? Dan is het raadzaam om deze tips even door te lezen:

 1. Heb je een potentiële naam gevonden? Doe dan even een Google-search met de naam van je eerste kind en die van je ongeboren kind. Zo verzeker je jezelf ervan dat er geen duo bestaat dat dezelfde namen draagt. Dit zou voor een ongewenste associatie kunnen zorgen.
 2. Twee namen die met dezelfde letter beginnen zijn ontzettend leuk en matchen vaak automatisch. Bedenk wel dat dit problemen kan geven met de post. Kwesties met de post kun je natuurlijk omzeilen door je kind een tweede naam te geven. Dat is super leuk, maar dat betekent wel dat je dan op zoek moet naar twee namen. Alsof de namenzoektocht nog niet moeilijk genoeg was!
 3. Heeft je kind een naam met veel lettergrepen? Dan kan het zijn dat je dat voor je tweede kind ook wilt. Hetzelfde geldt voor een korte naam. Dit betekent overigens niet dat een korte naam niet met een lange naam kan matchen.
 4. Heeft je eerste kind een Nederlandse of vernederlandste naam? Dan zullen de namen het beste matchen als je jouw tweede kind ook een Nederlandse naam geeft. Hetzelfde principe geldt als je eerste kind een naam heeft met een Engelse (of anderstalige) uitspraak.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10