Home 5 Babynamen 5 Spijt van je babynaam?

Spijt van je babynaam?

Het bedenken van een babynaam valt soms niet mee. Als jij en je partner, na lang wikken en wegen, eindelijk de keus hebben gemaakt, komt er een soort rust over je heen en je denkt: dit wordt ‘m! Toch kan het zijn dat je, vroeg of laat, spijt krijgt van de gekozen naam. Dit overkomt ouders vaker dan je denkt.

Hoeveel ouders hebben spijt van de naam?

Het percentage ouders dat spijt heeft van de babynaam die zij gekozen hebben, verschilt per bron. En, laten we eerlijk zijn, niet iedereen loopt daarmee te koop. Toch zijn er goede redenen om aan te nemen dat tot wel 20 procent van de ouders spijt krijgt van de gekozen naam. Hoeveel ouders precies spijt hebben van hun keuze is ook niet echt belangrijk. Het is alleen wel goed om te weten dat dit redelijk vaak gebeurt. We zetten een aantal veelgenoemde redenen voor je op een rij.

1. De naam is te populair

Sam, Eva, Niels, Anna – stuk voor stuk zijn het prachtige namen, maar als je een naam die in de mode is (geweest) overweegt, bedenk dan dat je kindje dikwijls met één of meerdere naamgenootjes in de klas zal zitten. Dan wordt je kind dus geen Sam genoemd, maar Sam + achternaam, ‘de andere Sam’, of kleine/grote Sam met/zonder bril. Niet leuk voor jou, maar ook niet voor je kind.

2. ‘Hoe spel je dat precies?’

Misschien wil je je kind een bijzondere babynaam geven om de de-naam-is-te-populair-reden te ontwijken. Als je naam te origineel is, krijg je weer andere uitdagingen voor de voeten geworpen. Het begint al bij het aanmelden van je kind bij de zorgverzekering. ‘Hoe spel je dat precies?’ wordt er dan gevraagd. Reken er maar op dat die vraag de komende jaren meerdere keren wordt gesteld.

3. Je koos de naam onder druk

Misschien kwam je er pas heel laat achter dat je zwanger was en moest je plots een naam kiezen. Het kan ook zijn dat je (schoon)ouders zich ermee gingen bemoeien. Je oudtante is net overleden en het zou zo leuk zijn als haar naam in de familie kon blijven! Onze tip: neem je tijd en kies een naam die JIJ mooi vindt!

4. Associatie verandert

Misschien heeft een beroemdheid zijn kind dezelfde naam gegeven, is de Game of Thrones hype voorbij en vind je Arya toch niet zo mooi klinken of heb je je kind vernoemd naar een vriendin die je nu niet meer kunt luchten of zien. Hierdoor kan de naam die je eerst zo mooi vond heel andere gevoelens oproepen.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10