Het is in Nederland steeds gebruikelijker om het geslacht van een ongeboren kindje voor de geboorte bekend te maken. Dit fenomeen is overgewaaid uit de VS, waar het al tientallen jaren heel gewoon is om voor de geboorte te laten weten of er een zoon of een dochter op komst is. Maar veel ouders willen de naam van hun baby toch graag geheim houden tot het kindje is geboren. Dat kan verschillende redenen hebben:
Je wilt iemand verrassen met een vernoeming
Je kunt je op het laatste moment nog bedenken
Je weet simpelweg tot vlak voor de geboorte de naam nog niet
Je wilt de naam pas geven als het kindje er is, zodat de naam bij hem of haar past
Wat de reden ook is, je bepaalt als ouder natuurlijk zelf wanneer je de naam van je kind wereldkundig maakt.
Een naam voor je kind verzinnen kan heel lastig zijn
Veel aanstaande ouders maken de naam van hun ongeboren kind niet vroegtijdig bekend omdat ze het simpelweg zelf nog niet weten. Een naam voor je kind verzinnen kan enorm lastig zijn. Het is immers de naam waar je zoon of dochter een heel leven mee moet doen. Je voornaam veranderen kan wel, maar het is een procedure die je niet zomaar aangaat. Daarom denken veel ouders heel goed na voordat ze een beslissing nemen over de naam voor hun kind.
Vernoemen is steeds minder populair
Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw was het heel gebruikelijk om kinderen naar de grootouders te vernoemen. Het was een eer om dat te doen. Maar gaandeweg kregen steeds meer ouders daar moeite mee, omdat het vaak om ouderwetse namen ging. Daar kon dan vaak nog wel een moderne roepnaam van worden gemaakt. Maar je kind Johannes Cornelis of Antonia Geertruida als volledige namen meegeven vonden steeds meer mensen bezwaarlijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat roepnamen in de loop der tijd ook steeds korter worden. Een roepnaam van 3 lettergrepen of meer komt steeds minder vaak voor.
Tijdelijk populaire namen
Ieder decennium heeft roepnamen die populair zijn. Als je je kind zo’n naam geeft dan is de kans groot dat hij of zij later op school 1 of meer naamgenootjes in de klas heeft. Ieder jaar publiceert het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de populairste jongens- en meisjesnamen. Sommige namen staan meerdere jaren in de top 3 en worden dan ineens minder populair omdat ze worden ingehaald door andere roepnamen. De naam van een kind is vaak ook regionaal bepaald of afhankelijk van het opleidingsniveau van de ouders. Maar wat de roepnaam van een baby ook wordt, veel ouders maken deze pas na de geboorte bekend. En natuurlijk hopen ze dat de naam in de smaak valt bij familie en vrienden.