Home 5 Trends 5 Weten jullie nog niet hoe je je dochter wil noemen? Zo kies je vanuit je hart!

Weten jullie nog niet hoe je je dochter wil noemen? Zo kies je vanuit je hart!

Hoera, jullie krijgen een dochter! Hebben jullie naamkeuzestress? Wees gerust, daar hebben vele ouders last van. Een passende voornaam kiezen voor jullie meisje blijft voor veel stellen een lastige taak. De naam moet honderd procent goed voelen voor zowel de vader als de moeder, en je wil natuurlijk dat jullie dochter de rest van haar leven gelukkig is met de voornaam die jullie haar hebben gegeven.
Vaak worden er bovendien hoge eisen aan een naam gesteld: je wil uniek zijn en je onderscheiden qua naamkeuze, maar tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat je je dochter een té moeilijke naam geeft die ze altijd moet herhalen. Die eisen maken de zoektocht er niet makkelijker op! We geven je graag drie tips om vanuit je hart een naam te kiezen.

1. Deadlines stellen is onnodig

Ouders die lang twijfelen over babynamen, hebben soms de neiging om een deadline af te spreken. Een datum waarop er toch echt een naam vast moet staan, het liefst ruim op tijd voor de uitgerekende datum. Sommige dingen in het leven vallen echter niet te plannen, zoals het bedenken van een naam. De ideale naam vind je niet onder druk, en bovendien heb je alle tijd om een doorslaggevende beslissing te nemen. Je hoeft de naam namelijk pas twee dagen na de geboorte op te geven! Laat die deadlines dus los. Vanuit genoeg ruimte en vrijheid ontstaan vaak de beste ingevingen.

Tip: misschien kan het je wel wat rust geven om een lijstje te maken met favoriete voornamen, zodat jullie hieruit kunnen kiezen als jullie je dochter voor het eerst zien!

2. Wees niet té streng en laat voorwaarden en regels varen

Het is natuurlijk goed om te weten wat je belangrijk vindt als het gaat om meisjes namen. Misschien wil je toch echt het liefst een naam die niemand anders heeft, of eentje met een bepaalde bijzondere betekenis. Ook vinden ouders het belangrijk dat hun kind niet gepest kan worden met een voornaam.
Onderzoek wat je in elk geval graag wil meenemen in je naamkeuze, en probeer daarna toch al die regeltjes eens te laten voor wat ze zijn en te luisteren naar wat je gevoel je ingeeft. Je kunt bij dit soort beslissingen naar je innerlijke stem luisteren en je hart volgen. Als je voorkeur uitgaat naar een naam zonder dat je dat kunt verklaren, is dat helemaal goed!

3. Focus je eens op iets anders

Actief namen verzinnen hoeft niet altijd. Als je er niet uitkomt, kunnen jullie het ook een aantal dagen loslaten. Misschien kom je spontaan een krantenartikel of tijdschrift een mooie naam tegen, of hoor je een prachtige voornaam zomaar in de supermarkt. Wat je loslaat, komt uiteindelijk naar je toe. En dat geldt ook voor de geniale ingeving wat betreft meisjesnamen!

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

 1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
 2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
 3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
 4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
 5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
 6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan

Top meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10