Home 5 Algemeen 5 Wipstoel

Wipstoel

Over het wipstoeltje zijn de meningen vaak verdeeld. De ene ouder zweert dat de wipstoel absoluut niet mag ontbreken op je babyuitzetlijstje, de andere ouder vertelt je dat het wipstoeltje alleen maar in de weg stond en al gauw op zolder of Marktplaats belandde. Of de wipstoel bij jou een succesverhaal zal zijn is dus even afwachten, maar de enige manier om erachter te komen is door het gewoon uit te proberen. Of je er nu een gaat aanschaffen of eerst eens eentje leent van een vriendin, hieronder lees je alles wat je moet weten over de wipstoel.

Wat is een wipstoel?

Een wipstoel, wipper of schommelstoel is de allereerste stoel van je kindje. Het woordje stoel is in dit geval misschien een beetje misleidend want je baby zit er niet in (althans niet in het begin) maar ligt lekker relaxed. Net als bij kinderwagens heb je eindeloos veel aanbod en ontzettend veel verschillende soorten en merken wipstoeltjes. Je kunt ze kopen voor een klein prijsje maar wanneer je kiest voor een wipstoel met allerlei toeters en bellen ben je vaak best wat centen kwijt. Je hebt hele simplistische stoeltjes, maar ook stoeltjes met een compleet entertainmentcentrum erin die automatisch schommelen of vibreren en muziekjes of rustgevende geluidjes afspelen. Je zou er zelf ook wel in willen liggen!

Wanneer mag je baby in een wipstoel? 

Je baby mag in principe al in een wipstoel of schommelstoel wanneer hij een paar weken oud is, mits het een stoel is waar hij in kan liggen. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat het voor de ontwikkeling van je baby beter is als hij zoveel mogelijk vrij kan bewegen in een veilige en zachte omgeving, zoals bijvoorbeeld de box of op een boxkleed op de grond. Bovendien mag je baby niet langer dan 2 uur per dag ergens in ‘zitten’. Daarbij moet je alle tijd die je kindje doorbrengt in een wipstoel, autostoeltje, kinderwagen of kinderstoel bij elkaar op tellen. Vaak staat op je stoeltje wel tot welk gewicht je kindje nog gebruik kan maken van het stoeltje.

Heb je echt een wipstoel nodig?

Zoals eerder al werd genoemd zijn de ervaringen met een wipstoeltje heel verschillend. Toch kan je veel plezier beleven aan een wipstoel of schommelstoel als het in de smaak valt bij je kindje, want het is een hele makkelijke manier om je kindje te laten ontspannen, terwijl hij toch bij je in de buurt kan zijn, en jij je handen vrij hebt om iets anders te doen. Bovendien geeft het je kleintje weer een ander perspectief en uitzicht op de wereld en omdat je het stoeltje eenvoudig kunt verplaatsen kan hij zo veilig zijn omgeving bekijken. Wanneer je kindje nog te klein is om in een kinderstoel te zitten kun je het wipstoeltje gebruiken om de eerste hapjes te geven. En ben je zelf druk bezig met eten koken voor het gezin? Dan zet je het wipstoeltje gewoon bij je in de keuken. Een wipstoeltje kan ook een uitkomst zijn wanneer je op bezoek gaat. Dan kun jij je kindje ook even in zijn wipstoeltje doen zodat je niet constant je handen vol hebt en je baby er lekker bij kan zitten/liggen. Ben je alleen en moet je echt even onder de douche? Wipstoeltje mee en gaan!

Welke wipstoel moet je kopen?

Ook bij de wipstoeltjes en schommelstoelen geldt dat de keuze enorm is. Het is dan ook handig om eerst te bepalen of je voor een wipstoel of een schommelstoel wilt gaan. Een wipstoel of wipper is vaak wat eenvoudiger en je baby kan het stoeltje zelf in beweging brengen door ‘te wippen’. Meestal worden wipstoeltjes in beweging gebracht door de bewegingen van je baby, maar er zijn ook wippers die dat elektrisch doen. Een schommelstoel is doorgaans elektrisch en wipt niet maar schommelt zachtjes heen en weer. Wil je een goedkope wipstoel dan kun je er makkelijk eentje nieuw kopen voor ongeveer dertig of veertig euro of je zoekt een nette op Marktplaats. Wil je echt de Rolls Royce onder de wipstoelen of schommelstoelen? Hou er dan rekening mee dat je zo driehonderd euro lichter bent. Maar dan heb je ook wel wat, en wordt je baby verwend met allerlei uitgebreide schommelprogramma’s. Ook de wipstoelen van Baby Björn zijn erg populair, zowel bij ouders als baby’s. Daarnaast heb je ook handige, lichte en inklapbare wipstoeltjes die ideaal zijn voor onderweg. Uiteraard kun je allerlei accessoires aanschaffen bij je wipstoeltje, zoals leuke kussens of verkleinzitjes, en allerlei speeltjes en toeters en bellen zodat je kindje zichzelf kan vermaken.

Een wipstoel huren

Twijfel je nog of je een wipstoel moet kopen en kun je hem niet eventjes lenen van iemand? Dan is het ook nog een optie om hem tijdelijk te huren. Zo kun je toch eens kijken of het bij jou en je baby past, maar hoef je niet direct een aankoop te doen waar je wellicht spijt van krijgt. Slim en duurzaam!

Is een wipstoel veilig en ergonomisch?

Zoals eerder al werd genoemd mag een kindje niet te lang in een wipstoeltje zitten omdat dit niet goed is voor zijn ontwikkeling en bovendien behoorlijk vermoeiend is voor zo’n kleintje. Daarnaast zijn er volgens de consumentenbond nog een aantal andere dingen waar je goed op moet letten wanneer je jouw baby in een wipstoeltje of schommelstoeltje plaatst;

  • Een wipstoel is geen veilige slaapplek, dus gebruik hem alleen als je baby wakker is.
  • De wipstoel mag je alleen verstellen als je baby er niet in ligt.
  • Laat je baby niet zonder toezicht in de wipstoel zitten.
  • Gebruik altijd het tuigje.
  • Zet de wipstoel niet naast een warmtebron.
  • Zet de wipstoel niet in de buurt van gordijnen.

Bij de aanschaf van je stoeltje is het volgens de consumentenbond belangrijk dat je let op de volgende dingen;

  • Is er een goede beveiliging tegen vallen uit de stoel? Heeft de stoel een gordel of tuigje?
  • Zitten de gordels goed vast, zijn ze goed te verstellen en stevig, maar toch comfortabel?
  • Zijn de openingen niet te groot? Het rompje van je baby mag er niet doorheen passen.
  • Is de wipstoel niet te breed of te smal?
  • Is de rugleuning hard en recht? Er moet genoeg bewegingsruimte en ruimte voor de armen zijn, maar je baby mag niet makkelijk opzij kunnen zakken.
  • Worden rug, hoofd en benen ondersteund?
  • Staat de wipstoel stabiel en stevig? Als de basis breder is dan het zitje, is het stabieler. Kantelt hij niet makkelijk naar voren, achteren of zijwaarts? Check dat in verschillende standen.
  • Is de stoel voorzien van antislip onder het frame, zodat het niet over de vloer kan schuiven?
  • Zijn er scherpe randen of openingen waar een kindervingertje bij kan? Let vooral op de bewegende onderdelen.
  • Is de stoel verstelbaar? Let er dan op dat je 2 afzonderlijke handelingen moet verrichten om de rugleuning te verstellen, zodat je kind dit niet per ongeluk zelf doet.
  • Vanaf welke leeftijd is de wipstoel te gebruiken? En tot welke leeftijd/gewicht? Sommige wipstoelen kun je ook als gewone stoel gebruiken, en kunnen tot wel 60 kilo aan. Daar heb je langer plezier van dan een stoeltje dat maar 9 kilo aankan.
  • Welke accessoires zijn erbij te krijgen? Denk aan bekleding, een baby-inzet of speelbeugel.

Babynamen Tips

Hieronder vind je diverse handige tips voor het kiezen van een babynaam:

  1. Het vinden van een babynaam kan even duren. Begin dus op tijd.
  2. Kies een babynaam op basis van bijvoorbeeld geloof of emotionele redenen.
  3. Denk aan de uitspraak en de spelling.
  4. Let op met initialen; deze kunnen tot rare afkortingen leiden.
  5. Gaan de voornaam en achternaam samen?
  6. Voorkom kinderachtige namen.

Zwanger? Hoe vertel je het…

Iedere zwangerschap is weer een speciale gebeurtenis die je graag wilt delen met iedereen, maar hoe doe je dit op een originele en opvallende manier?

Populaire Babynamen

Top jongensnamen

  1. Noah
  2. Sem
  3. Liam
  4. Lucas
  5. Daan

Top meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Mila
  4. Tess
  5. Sophie

Bekijk de hele babynamen top 10